Hlavní obsah

Terorista z Liverpoolu se chtěl pomstít Britům za zamítnutí azylu

Liverpool

Útočník, který se chtěl v pondělí odpálit v nemocnici v Liverpoolu podomácku sestrojenou trhavinou, ale na parkovišti před ní usmrtil jen sám sebe, se nejspíš chtěl pomstít za opakovaná zamítnutí svých žádostí o azyl. Dvaatřicetiletý Imád Svílmín přijel do Británie v roce 2014 a poté přijal křesťanskou víru. Přestože v Británii dlouhodobě pracoval, ostrovní úřady pochybovaly, že je ze Sýrie, jak tvrdil. Měly ho spíš za Jordánce.

Foto: Profimedia.cz

Imád Svílmín přijel do Británie v roce 2014 a vážně se snažil. Pracoval jako pizzař a přijal křesťanskou víru.

Článek

„Jednou z věcí, které prověřujeme, je verze, že ho tahle nevyřešená věc dostala na scestí a přiměla zosnovat útok,“ cituje britský bulvární deník The Sun svůj zdroj.

Dřívější zprávy britských médií přitom uváděly jako nejpravděpodobnější motiv psychické problémy. List The Daily Mail uvedl, že před sedmi lety skončil na psychiatrii, protože na ulici v Liverpoolu ohrožoval kolemjdoucí s nožem v ruce.

Terorista z Liverpoolu konvertoval ke křesťanství a měl psychické problémy

Evropa

Svílmín měl v neděli v plánu útočit v anglikánské katedrále, kde se konala vzpomínková akce ke Dni válečných veteránů. Kvůli dopravním uzavírkám ve městě ale nakonec požádal taxikáře o vysazení před zmíněnou nemocnicí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch před liverpoolskou nemocnicí zachytila bezpečnostní kamera.Video: Reuters

Osudným se mu ale stala volba trhaviny. Vyzbrojil se takzvanou satanovou matkou (triaceton triperoxidem), která je mimořádně nestabilní, což se prokázalo v plné míře. Vybuchla totiž ještě v taxíku a zabila jen útočníka.

Hrdinou se stal řidič taxíku David Perry, který si výbušniny všiml a muže v autě zamkl. Krátce po explozi se mu ještě podařilo z auta vyběhnout, čímž si zachránil život. Jeho duchapřítomnost ocenil i britský premiér Boris Johnson.

Policie zná totožnost teroristy z taxíku v Liverpoolu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám