Hlavní obsah

Atentátníci zabili v Paříži desítky lidí. Další zajali jako rukojmí

Paříž
Aktualizováno

Desítky lidí v pátek zemřely při sérii teroristických atentátů v Paříži. Střelci zaútočili na několika místech. Při jednom z útoků byli zajati jako rukojmí desítky návštěvníků rockového koncertu v centru města. Policie potvrdila, že navíc došlo k pumovým atentátům u fotbalového stadiónu ve francouzské metropoli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Atentátníci zaútočili v restauraci v centru PařížeVideo: Reuters

 
Článek

První střelba z automatických zbraní se ozvala kolem půl desáté večer v restauraci Le Petit Cambodge v ulici Alibert nedaleko Náměstí republiky. Zemřelo tam víc než deset lidí.

O několik minut později byla podle svědků slyšet další střelba v koncertním sále Bataclan na Boulevard Voltaire v jedenáctém obvodu. Útočníci tam nejprve pálili do vzduchu.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Záchranáři a vyšetřovatelé u restaurace Carillon, kde útočníci postříleli několik lidí.

Podle francouzského novináře Erwana Desplanquese, jehož přítel byl na koncertě a podařilo se mu utéct, tam bylo několik útočníků, kteří při atentátu zmiňovali Sýrii. Uvedl také, že na zemi v koncertním sále ležela těla obětí. Podle svědků citovaných CNN spolu útočníci v koncertním sále mluvili arabsky.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Televize BFMTV uvedla, že tam drželi zhruba stovku lidí jako rukojmí. Kolem půl jedné v noci policie na teroristy zaútočila. [celá zpráva]

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Francouzští záchranáři a hasiči u koncertního sálu Bataclan, kde došlo k teroristickému útoku.

Podle svědků, kterým se podařilo utéct, ale ti těch, kteří byli uvnitř a komunikovali na Twitteru, teroristé zabíjeli rukojmí jednoho po druhém.

Útočníci podle svědků postupně zabíjejí rukojmí

Evakuace prezidenta ze stadiónu

Krátce po střelbě došlo k několika explozím u pařížského stadiónu Stade de France. Tři lidé zemřeli, uvedl podle serveru L'Equipe prezident francouzské fotbalové federace Noël Le Graët.

Na stadiónu se v pátek hrálo fotbalové utkání mezi Francií a Německem. Přihlížel mu i prezident Françoise Hollande, toho ochranka ze stadiónu v poločase odvedla. Byl převezen do bezpečí na ministerstvo vnitra.

Utkání fotbalisté dohráli, Francie vyhrála 2:0. Diváci zůstali i po konci zápasu dočasně z bezpečnostních důvodů uvnitř. Policie oblast uzavřela.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Diváci na stadiónu Stade de France v Paříži, u kterého vybuchly tři nálože.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Policisté u stadiónu Stade de France, kde hrálo v době útoků utkání Německo s Francií.

Hollande v reakci na útoky vyhlásil výjimečný stav platný na celém území Francie. [celá zpráva]

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová ČTK řekla, že česká diplomacie dosud nemá žádné informace o tom, že by mezi oběťmi byli Češi.

Páteční atentáty v Paříži připomněly útoky ze 7. ledna 2015, kdy dva islámští radikálové, pozabíjeli ve francouzské metropoli v redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo a okolí 12 lidí. Policie po nich pátrala dva dny a nakonec oba zastřelila.

9. ledna byl zabit i další islámský radikál, který v Paříži 8. ledna zastřelil policistku a o den později zavraždil čtyři lidi v obchodě s potravinami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám