Hlavní obsah

Atentát v Istanbulu je nejvražednějším útokem na letiště

Istanbul
Aktualizováno

Počet obětí atentátu na istanbulské letiště stoupl ve středu na 42, uvedla kancelář istanbulského guvernéra. Zraněných je přes 230. Ještě ráno se uvádělo 36 mrtvých, ale guvernér mluvil o pěti zraněných v kritickém stavu.

Foto: Reuters

Sebevražedný útok na letišti v Istanbulu si vyžádal 41 mrtvých a 239 zraněných

Článek

S 42 oběťmi je útok v Istanbulu vůbec nejhorším atentátem spáchaným na letišti. Dosud měl nejtragičtější následky atentát spáchaný 24. ledna 2011 na moskevském letišti Domodědovo. Devatenáctiletý Magomed Jevlojev z Ingušska se tam odpálil v příletové hale, kde zabil 35 lidí, další dva podlehli svým zraněním v nemocnici.

Dvacet šest mrtvých si vyžádal 8. června 2014 atentát na letiště v Pákistánském Karáčí, který společně podnikal pákistánský Tálibán a Islámské hnutí Uzbekistánu (IDU).

Foto: Mapy.cz

Útoky v Istanbulu od prosince 2015

Stejný počet mrtvých měl i atentát na Ben-Gurionovo letiště v Lodu u Tel Avivu spáchaný 30. května 1972 třemi příslušníky japonských Rudých brigád, najatých Lidovou frontou pro osvobození Palestiny.

Letošní atentát na letišti Zaventem v Bruselu z 22. března si vyžádal 16 obětí stejně jako útok palestinských radikálů 27. prosince 1985 v Římě.

Třetina obětí jsou cizinci

Istanbulský guvernér ve středu v poledne oznámil, že počet obětí vzrostl na 41. Státní agentura Anadolu později uvedla, že v nemocnici zemřela také 22letá žena, která na letišti pracovala.

Bilance nezahrnuje tři sebevražedné atentátníky, kteří při masakru rovněž zahynuli.

Počet zraněných guvernér oficiálně zvýšil na 239, z toho 130 lidí je stále v nemocnicích. Podle ministra zdravotnictví Recepa Akdaga zůstávají čtyři desítky zraněných na jednotkách intenzivní péče.

Mezi třinácti mrtvými cizinci je pět občanů Saúdské Arábie, dva Iráčané, Tunisan, Uzbek, Číňan, Íránec, Ukrajinka a Jordánec. Tři z obětí mají dvojí občanství. Mezi zraněnými jsou mimo jiné dva Francouzi a Němka.

Krvavé atentáty

Turecko čelilo v posledním roce několika krvavým atentátům, které spáchali lidé napojení jak na Islámský stát, tak na kurdské separatisty. Nejtragičtější následky měly dva výbuchy spáchané 10. října 2015 v Ankaře na úvod mírového pochodu. Zemřelo 102 lidí. Při dvou pumových explozích v Reyhanli u hranic se Sýrií zahynulo 11. května 52 lidí.

Za těmito útoky pravděpodobně stál Islámský stát (IS). Dalších 37 osob zahynulo 13. března 2016 při explozi v centru Ankary. Útok spáchali kurdští separatisté.

Výbuch v centru Istanbulu zabil letos 12. ledna 13 německých turistů a občana Peru.

Dalších dvanáct lidí zahynulo 7. června, když vybuchla nálož v autě ve čtvrti Vezneciler v době, kdy kolem projížděl autobus s policisty.

Související téma:

Foto: koláž s použitím Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám