Hlavní obsah

Turci se snaží zjistit identitu útočníků z letiště, byli tři a přijeli taxíkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul
Aktualizováno

Turecký premiér Binali Yildirim potvrdil v noci na středu 36 obětí atentátu na istanbulském Atatürkově letišti. Podle listu Hürriyet uvedl, že pokračuje snaha identifikovat tři sebevražedné atentátníky, kteří útočili. Všichni se odpálili a jsou po smrti. Podle něj stopy vedou k Islámskému státu. Tvrzení o sedmi útočnících se nepotvrdila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Panika v hale istanbulského letiště po útokuVideo: Reuters

 
Článek

"Na základě dosavadních zjištění přišlo o život 36 lidí a mnoho lidí je rovněž zraněno," prohlásil premiér Yildirim podle agentury Reuters. Mezi mrtvými jsou podle něj zřejmě i cizinci, zatímco menší počet zraněných je ve vážném stavu. Podle ministra spravedlnosti Bekira Bozdağa utrpělo zranění celkem 147 lidí.

„Vše naznačuje, že za útokem byl Dá'iš (arabský akronym Islámského státu), a vyšetřování pokračuje,“ řekl Yildirim, když navštívil zraněné v nemocnici. „Útok opět ukázal, že terorismus je globální a boj s ním vyžaduje globální spolupráci,“ upozornil.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Turečtí experti na místě atentátu před letištěm v Istanbulu

Istanbulský guvernér Vasip Şahin řekl podle listu Daily Sabah, že atentátníci se odpálili na třech různých místech letiště. Jeden zaútočil u vstupu do terminálu pro mezinárodní lety, další u terminálu pro vnitrostátní lety a třetí na parkovišti.

Foto: Ismail Coskun, ČTK/AP

Turečtí záchranáři pomáhají zraněnému po atentátu na Atatürkově letišti

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zranění po útoku na letištiVideo: Reuters

Jednoho zranila střelba, odpálil se na zemi

Trojice útočníků přijela na letiště taxíkem, řekl premiér a potvrdil, že kromě náloží použili i střelné zbraně. Ministr spravedlnosti Bekir Bozdağ sdělil, že nejméně jeden z útočníků střílel. Podle jednoho svědka bylo slyšet palbu z parkoviště na letišti z automatu Kalašnikov. Na místě útoku byla později tato zbraň objevena.

Jedno video, jehož autenticita nebyla potvrzena, zachycuje, jak policista zranil jednoho z atentátníků, ten se pak na zemi odpálí.

Foto: Ismail Coskun, ČTK/AP

Sanitky u terminálu na istanbulském letišti

Jeden z bezpečnostních představitelů listu Daily Sabah potvrdil, že bezpečnostní síly na letišti střílely po jednom z podezřelých.

„Přecházeli jsme od příletů k odletům, byli jsme na eskalátoru, když jsme slyšeli výstřely,“ řekl AP Paul Ross, který se vracel do Jižní Afriky. „Kolem se motal kluk v černém, v ruce měl střelnou zbraň,“ upřesnil. 

 

Podle tvrzení jednoho ze zdravotnických představitelů je šest zraněných v kritickém stavu, krev ale v nemocnicích nechybí.

Mezi oběťmi jsou i cizinci, řekl premiér Yildirim a potvrdil, že byl zraněn i policista. Zatím bylo identifikováno 27 obětí. Většinou se jedná o turecké občany, je ale mezi nimi i jedna Ukrajinka a Íránec.

České ministerstvo zahraničí zatím nemá informace o případných českých obětech.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Turečtí policisté na istanbulském Atatürkově letišti

Erdogan: Mohlo to být kdekoliv na světě

„Bomby, které dnes explodovaly v Istanbulu, mohly vybuchnout na jakémkoli letišti v jakémkoli městě ve světě,“ řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a vyzval mezinárodní společenství ke společnému boji proti terorismu.

Foto: Mapy.cz

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Turečtí představitelé je ale připisují Islámskému státu. Podle bezpečnostních expertů je patrná jistá podobnost s březnovým útokem na bruselském letišti. Březnové atentáty na letišti Zaventem a v bruselském metru si vyžádaly 32 mrtvých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Znovuotevření letištěVideo: Reuters

Podle tureckého korespondenta BBC Marka Lowena, který zůstal uvězněn v letadle na dráze, bylo istanbulské letiště považováno za možný terč, protože na něm byla nedostatečná bezpečnostní opatření. Ve vchodech sice byly bezpečnostní rámy, ale kontrola aut byla omezená.

Provoz na letišti v Istanbulu byl ve středu ráno zčásti obnoven. Turecké aerolinie ale zrušily 340 odletů a příletů na Atatürkovo letiště. Má to dopad na tři spoje mezi Prahou a Istanbulem. „Odpolední, který měl přiletět ve 13:40 a odletět zpět do Turecka ve 14:35, byly zrušeny," řekla ČTK mluvčí pražského letiště Marika Janoušková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám