Hlavní obsah

Argument Kremlu vyvrací sama ruská imigrační služba. Rusové z Krymu neprchají

Moskva

Místopředseda ruské imigrační služby Anatolij Fomenko v pátek oznámil, že země nezaznamenala zvýšený počet azylantů z Ukrajiny a neregistruje ani větší množství ukrajinských žádostí o trvalý pobyt. Vyvrátil tak zprávy ruských státních médií o tom, že z Ukrajiny do Ruska míří tisíce ruskojazyčných uprchlíků ohrožovaných na životě ukrajinskými nacionalisty a teroristy.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Proruští demonstranti se sešli poblíž ukrajinské vojenské základny Perevalnoje u Simferopolu.

Článek

Počet žádostí o trvalý pobyt v Rusku dosahuje od počátku roku zhruba 1500, což je na stejné úrovni jako ve stejném období loni, řekl Fomenko agentuře ITAR-TASS.

O azyl požádalo za leden a únor v Rusku 82 Ukrajinců. Uprchlické tábory, které ruské oblasti spěšně budují při hranicích s Ukrajinou, tak zůstávají prázdné. Žádný ohlas nemají ani četné nabídky přístřeší, které pro údajně prchající Ukrajince přicházejí z nejrůznějších koutů Ruska.

Ruská pohraniční stráž přitom před několika dny tvrdila, že kvůli nepokojům odešlo z Ukrajiny do Ruska během letošního roku 675 tisíc Ukrajinců. Jde prý o známky humanitární katastrofy.

Ruský prezident Vladimir Putin tímto argumentem hájí akce Moskvy na Krymu a označuje je za legitimní. „Obrana těchto lidí je v našem zájmu, je to humanitární mise, kdy nikdo není zotročen,“ prohlásil v úterý. [celá zpráva]

Ruská média plní zprávy o údajných pogromech

Ruské noviny plní informace o hrozících pogromech, výhrůžkách smrtí a chystaných teroristických útocích, jimž mají být vystaveni ruskojazyční Ukrajinci. Ochranou ohrožených etnických Rusů žijících na Krymu zdůvodňuje Moskva svou nynější vojenskou invazi na poloostrově.

Podle krymského vedení panuje na Ukrajině chaos a bezvládí, z něhož může zemi vyvést jen spojení s Ruskem.

Ruské správní orgány už podle moskevských médií dokonce připravily scénář ubytování a pracovního zařazení Ukrajinců, kteří se před nepořádky ve své vlasti uchýlí do Ruska. Přistěhovalci mají být dopraveni na ruský Dálný východ, kde budou pomáhat při budování dopravní a energetické infrastruktury.

Reklama

Související témata:

Související články

Obama: Referendum na Krymu je porušením práva

Referendum na Krymu, které tamní samospráva plánuje uskutečnit už za deset dní, by porušovalo mezinárodní právo a odporovalo ukrajinské ústavě. Prohlásil to ve...

Výběr článků

Načítám