Hlavní obsah

Archanděl Michael po 175 letech sestoupil z Michalské věže

Bratislava

V rámci rekonstrukce bratislavské Michalské věže sundali dělníci sochu archanděla Michaela, která tak opustila své místo po dlouhých 175 letech. Rekonstrukce Michalské věže započala letos v červenci a potrvá 18 měsíců.

Archanděl Michael po 175 letech sestoupil z Michalské věžeVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Měděná plastika archanděla Michaela porážejícího draka, jako symbol ďábla, byla umístěna ve výši 51 metrů a byla značně poškozena. Archanděli dokonce chyběla část pravé ruky. Socha byla nyní slavnostně přemístěna do budovy bratislavské Staré radnice, kde je momentálně vystavena a pak bude opravena.

Některé informace uvádí, že socha má obsahovat vzkaz budoucnosti. Restaurátoři se pustí do práce a možná časovou schránku objeví. Do útrob sochy měla být umístěna v roce 1845.

Rekonstrukci sochy provede akademický sochař Stanislav Kožela.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Socha archanděla Michaela čeká oprava

V rámci rekonstrukce Michalské věže bude opravená samotná stavba i všechny kamenosochařské a ozdobné prvky. Obnovou projdou také dva zvony. Jeden se bude restaurovat a druhý, který byl ve druhé světová válce poničený střelbou, bude odlit nanovo.

Restaurovat se budou rovněž ciferníky hodin, všechny kamenné a reliéfní prvky. Obnoví se omítka, podlahy, topení a věž bude mít nové osvětlení. V prostorách obnovené Michalské věže bude umístěna nová expozice Muzea města Bratislavy.

Foto: Peter Janoviček, Právo

Sochu snímají z věže

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám