Hlavní obsah

Annamária neměla ani na tenisky, nyní je mistryní Slovenska

Bratislava

V červnu 2018 zvítězila Annamária Horváthová (15) v běhu na 750 metrů tak, že předstihla své soupeřky o celé jedno kolo, a to startovala v balerínkách, protože na sportovní obuv neměla rodina peníze. Annamária, která žije v osadě v Moldavě nad Bodvou na východním Slovensku, o víkendu zvítězila v běhu na 1500 metrů a stala se dorosteneckou mistryní Slovenska.

Foto: Facebook/Centrum volného času Cvrček

Annamária Horváthová se o víkendu stala dorosteneckou mistryní Slovenska v běhu na 1500 metrů.

Článek

Annamária vyrůstá v nuzných poměrech s dalšími šesti sourozenci, ale to jí nebrání, aby dál rozvíjela svůj talent. „Jsem na ni hrdá a pyšná, že má zlatou medaili. Za odměnu dostala pizzu,“ řekla deníku Nový čas její maminka Izabela (38).

„Annamária je sportovkyně tělem i duší,“ dodala hrdě. Rodina dostává sociální dávky ve výši 340 eur (8700 korun) měsíčně. „Snažím se to dělat tak, abychom byli všichni šťastní. Máme těžký život, ale já si nestěžuji,“ uvedla.

Nevzdala to

Dívka na sebe upozornila před třemi lety, když přišla na závod, i když běžela jen v balerínkách bez ponožek.

Foto: Facebook Michal Šimečka

Annamária Horváthová před třemi lety vyhrála závod v balerínkách.

Mnozí pochybovali, že Annamária u sportu setrvá, ale ona se nevzdává. Místní centrum volného času Cvrček jí zajistilo trenéra. Mladá dívka neví, po kom zdědila běžecký talent a vytrvalost. „Běhám často a ráda. Jsem ráda, když si vylepšuji osobní rekordy,“ říká. „Baví mě to, a když vyhrávám, cítím se ještě lépe. Jinak ráda peču a budu možná cukrářka,“ dodala.

Její příběh zaujal celé Slovensko a už na začátku školního roku 2018/2019 dostala darem novou sportovní obuv, aby mohla svůj talent dál rozvíjet. Mladé dívce nabídl své služby trenér Norbert Pecze, synovec známého fotbalového trenéra Karola Peczeho. Trenér přiznává, že v čase pandemie to bylo s tréninkem těžké, protože osada byla kvůli výskytu covidu-19 uzavřená. Annamária tréninkový výpadek nahradila a v závodech v Šamoríně, kde soutěžila mezi ženami, skončila čtvrtá. „Překonává i vlastní osobáky,“ dodává Pecze.

Ve škole se některé děti dívají na spolužáky z osady přes prsty, ale Annamária je důkazem toho, že když se s těmito dětmi pracuje, dovedou se prosadit. „I když pochází ze sociálně znevýhodněného prostředí, podařilo se ji podchytit a vést tak, aby svůj talent rozvíjela,“ konstatovala zástupkyně ředitele školy Ildikó Szitás Nagyová. „Jsme všichni nadšeni z úspěchů, kterých dosahuje,“ uvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám