Hlavní obsah

Američtí výsadkáři přiletěli do Estonska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tallinn
Aktualizováno

Do Estonska přiletělo v pondělí 150 amerických výsadkářů jako poslední část kontingentu o síle 600 mužů, který USA kvůli ukrajinské krizi vyslaly z Itálie do Pobaltí a Polska. Zúčastní se několika cvičení.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Američtí výsadkáři na polském letišti Šwiedwin

Článek

Američany na letecké základně Amari uvítal estonský prezident Toomas Hendrik Ilves. "Transatlantické vztahy představují životně důležitý prvek bezpečnosti v nejistém světě. Oceňujeme je tím spíše, že spojenecké jednotky jsou na naší půdě. Estonsko je zemí, která vždy oceňovala a milovala Spojené státy," řekl šéf státu během uvítací ceremonie.

Jednotka by měla setrvat v přístavním městě Paldiski přinejmenším do konce roku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Gero Breloer, ČTK/AP

Norská minolovska Otra u břehů Polska

"Jediné vojenské nebezpečí v pobaltském regionu představuje Rusko. Rusko neuznává neutralitu: buď jste spolu s ním, anebo proti němu. V takovém případě je přítomnost západních ozbrojených sil v našem regionu životně důležitá," prohlásil o víkendu náčelník generálního štábu estonské armády Riho Terras. Zároveň vybídl armády ostatních členských států NATO, aby následovaly amerického příkladu.

Jako první přiletělo minulou středu do Polska 150 vojáků ze 173. výsadkové brigády. [celá zpráva]

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Američtí parašutisté ze 173. brigády vystupují z herculesu na poslkém letišti

Následovalo je 150 vojáků ze stejné jednotky, kteří dorazili do Lotyšska.[celá zpráva]

Spojené státy už dříve avizovaly, že vyšlou své vojáky do Polska na cvičení kvůli ruské anexi Krymu a soustředění ruských vojáků na hranicích Ukrajiny i válečnické rétorice Moskvy.

Foto: Gero Breloer, ČTK/AP

Norský námořník na podpůrné lodi Valkyrien sleduje minolovku Otra.

Délka přítomnosti amerických vojáků nebyla předem vymezena. Pentagon původně počítal s jednorázovými manévry, ale na naléhání evropských partnerů souhlasil s delší dislokací bez uvedení doby pobytu v rámci rotace jednotek.

Foto: Gero Breloer, ČTK/AP

Konvoj minolovek u břehů Polska

Do Polska také minulý týden připluly čtyři minolovky členských zemí NATO včetně norské, belgické a nizozemské.

Do Litvy zamířily britské letouny

Na litevské letiště Šiauliai také v pondělí přiletěly čtyři britské stíhačky Eurofighter Typhoon, aby posílily alianční letecké hlídky, které se při vzdušné ochraně Pobaltí pravidelně střídají. Součástí této mise jsou podle agentury AFP také čtyři francouzské stíhačky Dassault Rafale, které dnes přistály na základně Malbork na severu Polska, a doplní ji ještě úterní přesun čtyř polských a čtyř dánských stíhaček do Estonska. Vystřídají tak od 1. května desítku amerických stíhacích letounů F-15, které až dosud střežily vzdušný prostor pobaltských spojenců.

Reklama

Výběr článků

Načítám