Hlavní obsah

Americký Kongres schválil dohodu o jaderném obchodu s Indií

WASHINGTON

Senát USA drtivou většinou schválil dohodu, která ruší zákaz prodeje amerických civilních nukleárních technologií Indii. Prošla v poměru 86-13. Zákaz trvá přes třicet let. Dohodu už ve středu schválila Sněmovna reprezentantů. Dohoda je tím v Kongresu schválena.

Foto: Reuters

Dohoda byla přijata jen několik dní před cestou americké ministryně zahraničí Riceové do Indie.

Článek

Dokument umožní americkým společnostem po 34 letech zákazu vyvážet do Indie nukleární technologie, přestože Dillí není signatářem Smlouvy o nešíření jaderných zbraní.

Dohoda, která podle prezidenta George Bushe přispěje k posílení strategických vztahů mezi Dillí a Washingtonem, byla přijata jen několik dní před plánovanou cestou americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové do Indie. Její schválení umožnilo zářijové zrušení světového zákazu jaderného obchodu s Indií.

Indie, která provedla svůj první jaderný test v roce 1974, před zrušením světového zákazu nemohla získávat žádnou jadernou technologii ani materiál v zahraničí. Země přitom v současnosti disponuje 22 nukleárními reaktory a vzhledem k rostoucí poptávce po energii je nezbytná výstavba dalších.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám