Hlavní obsah

Afghánci vytvořili profesionální síť pro pašování lidí, varuje německá rozvědka

Aktualizováno

Afghánští převaděči vytvořili profesionální síť pro dopravu běženců do Evropské unie, tvrdí německá Spolková zpravodajská služba. Její šéf Gerhard Schindler varuje, že počet afghánských uprchlíků bude neustále stoupat. Pašerákům nahrává současná zhoršující se situace v Afghánistánu.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Afghánci jsou po Syřanech druhou nejpočetnější skupinou běženců, která míří do Německa.

Článek

„Afghánistán se ekonomicky, politicky a bezpečnostně propadá a lidé ze země prchají. Běženců bude neustále přibývat,“ tvrdí Schindler. Podle jeho slov pašeráci vytvořili rozsáhlou mezinárodní síť, která sahá od Turecka až do Řecka, Itálie a Francie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministr vnitra Thomas de Maiziére minulý týden prohlásil, že Německo bude všechny žadatele o azyl z Afghánistánu odmítat a vracet do vlasti. Německo totiž ročně investuje do rozvoje země milióny eur a cvičí tamní bezpečnostní složky. Nebude se proto starat o Afghánce, kteří „jsou potřeba k obnově své vlastní země“.

Afghánci jsou nyní po Syřanech na druhém místě z hlediska počtu běženců vstupujících do Německa. Syřané přitom tvoří zhruba čtvrtinu z 800 tisíc uprchlíků, kteří letos do Německa dorazili.

Reklama

Výběr článků

Načítám