Hlavní obsah

Adventní trhy se vrací do německých metropolí. Prodejci se obávají zmatků a pravidel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud vše půjde tak, jak by mělo ideálně jít, neměl by covid letos připravit Němce o vánoční trhy, neodmyslitelnou součást adventního času. Mnozí trhovci se však obávají zmatků v pravidlech – a vlastního krachu.

Foto: Profimedia.cz

Pořadatelé věří, že se pohodová „předcovidová“ atmosféra aspoň částečně vrátí.

Článek

Ona událost se v severoněmeckém Dortmundu opakuje každý říjen: na náměstí Hansaplatz v srdci města vyroste bytelná konstrukce, do níž se jako puzzle poskládá 1700 smrků, aby vytvořily obrovský ozdobný strom.

Věřím, že vše vezme dobrý konec
Martin Fennemann z braniborské turistické agentury

Jeho váha čtyřicet tun a pětačtyřicet metrů výšky dovoluje městu pyšnit se jím jako největším vánočním stromem na světě a středobodem tradičních trhů.

Loni pandemie přiměla pořadatele odříct drtivou většinu trhů. Albert Ritter, prezident Německého svazu vystavovatelů, není sám, kdo se upíná k letošku jako ke spáse – možná i k poslední šanci.

Velkolepá podívaná: V Německu odstřelili čtyřproudý dálniční most

Koktejl

„Loňský dramatický výpadek značně zhoršil finanční situaci mých kolegů. Od bankrotů je ochránila pouze finanční podpora spolkové vlády,“ svěřil se týdeníku Der Spiegel.

Konstantin Müller, který si po loňské prachbídné sezóně našel práci v řeznictví v supermarketu, pevně věří, že 17. listopadu vrátí svůj život zpátky do starých kolejí. Ten den by měl znovu začít provozovat dva stánky s praženými mandlemi a klasickým občerstvením. „Zase bych si vydělával na živobytí jako čtyři generace mých předků,“ těší se.

Přístupy se různí

Situace se v jednotlivých spolkových zemních liší: někde už trhy odpískali, jinde se na ně připravují s plnou parádou. Kupříkladu v Severním Porýní-Vestfálsku to pro trhovce vypadá slibně. Mnohá města už pro trhy předepsala pravidlo 3G – Geimpfte, Getestete, Genesene – naočkovaní, otestovaní, uzdravení.

Po povodních na západě Německa vzniklo tolik odpadu jako normálně za 40 let

Evropa

„Loni lidé neměli možnost chránit se vakcínou. Teď už nemálo z nich má za sebou nezbytné injekce. Když může fotbalový stadion v Dortmundu naplnit 67 tisíc fanoušků, proč by nesměli hosté k nám?“ ptá se Patrick Arens.

Jeho předkové z otcovy strany už v roce 1830 otevřeli cukrárnu a pekárnu v srdci Dortmundu a část rodinného klanu pak se svými dobrotami v pojízdných stáncích kočovala po lidových slavnostech a vánočních trzích.

Vytyčení pravidel zůstává v pravomoci jednotlivých spolkových zemí, které je někdy předávají „dolů“ radnicím. Stuttgart chce označovat kontrolované barevnými plastovými páskami na zápěstích.

Omezení pohybu a každodenní testování v práci. Němci zvažují zpřísnění opatření

Evropa

Tradiční ježíškovský trh v Norimberku rozšíří uličky mezi stánky ze tří na šest metrů. Trevír a Mohuč zřejmě vsadí na oplocení, přičemž u vchodů bude bezpečnostní služba kontrolovat bezinfekčnost každého zájemce.

Češi budou vítáni

I přes zhoršující se epidemickou situaci v obou zemích dospěla většina německých měst (včetně např. Drážďan a Norimberku) k rozhodnutí, že letošní vánoční trhy pořádat budou, potvrdil Právu Jan Pohaněl, vedoucí Německé turistické centrály pro ČR.

„Budou však více decentralizované a rozprostřené na více místech, tak aby nedocházelo ke kumulaci příliš velkého množství návštěvníků. Převážná většina souvisejících akcí bude navíc probíhat ve venkovních prostorách. Trhy tak mohou navštívit také turisté z České republiky, pokud splní aktuální pravidla pro vstup na území Německa,“ dodal.

Jednání o německé koalici: semafor už poblikává

Evropa

I Martin Fennemann z braniborské turistické agentury se kloní k optimistům. „Samozřejmě že stát se, či přesněji řečeno zhoršit se, může všechno. Proto letos neděláme obvyklou reklamní kampaň. Věřím ale, že vše vezme dobrý konec. Naděje přece umírá poslední,“ řekl Právu.

Před pandemií: 160 milionů hostů
Před pandemií, v roce 2019, se konalo v SRN přes tři tisíce vánočních trhů.
Nenechalo si je ujít na 160 milionů zájemců.
To je takřka dvojnásobek obyvatel Německa.
Obrat trhovců činil 2,9 miliardy eur (72,3 mld. korun).
Zdroj: Frankfurter Rundaschau

Reklama

Výběr článků

Načítám