Hlavní obsah

50 tisíc lidí vyrazilo ve Vídni do ulic kvůli Floydovi i přes zákaz. Policie se přidala

Novinky, kam, jem
Vídeň

Tisíce lidí se ve čtvrtek sešly v ulicích Vídně, aby vyjádřily podporu hnutí Black Lives Matter. To se po úmrtí černocha George Floyda při zákroku policie v americkém Minneapolisu vzedmulo po celých USA i na dalších místech světa. Vídeňská policie nezasáhla, přestože v Rakousku kvůli epidemii koronaviru stále platí zákaz shromažďování.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé ve Vídni demonstrovali kvůli smrti George FloydaVideo: Reuters

 
Článek

„V ulicích Vídně bylo zhruba 50 tisíc lidí. Nejvíc na náměstí Lidských práv (Platz der Menschenrechte). Akci svolala místostarostka prvního vídeňského obvodu Mireille Ngosso (SPÖ). Původně se předpokládala výrazně nižší účast kolem 3 tisíc lidí. Happening na Karlově náměstí (Karlsplatz) trval až do večera. Ještě okolo deváté tam bylo živo; odhadem tisíc lidí, kteří diskutovali, tančili a zpívali. Skupiny přítomných byly pestré, početně zastoupeni byli černošští obyvatelé Vídně. Většinou šlo o mladé lidi, vidět ale byli i lidé ve středním věku a starší,“ popsala z Vídně redaktorka Novinek Kateřina Mahdalová.

Policista při protestech za Floyda srazil seniora, ten už nevstal

Amerika

V Rakousku stále platí restriktivní opatření zavedená ve snaze zabránit šíření epidemie koronaviru. Podobně jako v Česku je u našich jižních sousedů omezeno právo shromažďovací. Podle serveru Austria.info se může v jednom hloučku na veřejných místech shromažďovat nejvíc deset lidí. Cizí lidé by navíc mezi sebou měli dodržovat odstup nejméně metr. Při čtvrteční demonstraci ale vídeňská policie evidentně přimhouřila oko.

Expolicisté z případu George Floyda stanuli před soudem, kauce milion dolarů

Amerika

„Demonstraci sice kontrolovali policisté, přihlásili se ale k poselství demonstrantů. Na služebních autech rozsvítili světelné nápisy Black Lives Matter,“ dodala Mahdalová.

Ve Spojených státech se demonstrace konají již týden. Vyvolala je smrt černocha George Floyda. Ten zemřel 25. května po zákroku policie v Minneapolisu, která se jej pokoušela zadržet pro podezření z pokusu o zaplacení falešnou bankovkou.

Rakousko chystá další uvolnění. Hospody nebudou muset zavírat v jedenáct

Koronavirus

V mnoha městech včetně těch největších se ale protesty zvrhávají v nepokoje, rabování a demolování soukromého majetku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám