Hlavní obsah

2001: Ukrajinci sestřelili u Soči ruský tupolev

Právo, mcm

Malajsijský Boeing 777 není první civilní stroj, který mají na svědomí síly operující na Ukrajině. Před 13 lety, 4. října 2001, se u ruského Soči zřítilo letadlo Tu-154 Sibiřských aerolinií se 78 lidmi na palubě, z toho bylo 66 cestujících. Většinou šlo o nedávné imigranty z Ruska do Izraele. Nikdo z nich nepřežil.

Foto: Profimedia.cz

Tupolev Tu-154 ruské společnosti UTair. Ilustrační snímek

Článek

Jak potom přiznali Ukrajinci, letadlo sestřelila jejich armáda při cvičení na, tehdy ještě jejich, Krymu.

„Důvodem havárie mohl být neúmyslný zásah raketou S-200 během cvičení ukrajinské vzdušné obrany,“ přiznal tehdejší šéf rady národní bezpečnosti Jevhen Marčuk, který byl předsedou komise vyšetřující letecké neštěstí.

„Tu-154 z Tel Avivu do Novosibirsku se zřítil, protože byl zasažen bojovou hlavicí protivzdušné střely,“ uvedl podle agentury Interfax ruský spolupředseda komise Vladimir Rušajlo.

Původně se uvažovalo o možnosti, že letadlo se stalo terčem teroristického útoku. S první informací o sestřelení letadla ukrajinskou raketou S-200 přišli tehdy Američané, a to už několik hodin po neštěstí.

Ukrajinci se nejprve snažili popřít odpovědnost za katastrofu a tvrdili, že jejich raketa byla odpálena do moře a úspěšně se zničila. Trvalo týden, než vinu přiznali. Když ale někteří nespokojení pozůstalí odmítli ukrajinskou kompenzaci a zažalovali Kyjev, ukrajinské ministerstvo obrany u soudu tvrdilo, že letadlo „nemohla sestřelit ukrajinská raketa“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám