Hlavní obsah

Summit EU začal navzdory stávce finských letušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LAHTI

Jednáním o energetické politice začal v pátek ve finském Lahti neformální summit Evropské unie. Před zahájením rozhovorů premiéři Británie a Nizozemska zdůraznili naléhavost krize kolem globálního oteplování. Šéfové vlád a států EU večer projednají energetické otázky s ruským prezidentem Putinem. Právě z Ruska proudí do zemí Unie čtvrtina ropy a zemního plynu. Dopravu na summit komplikuje stávka letušek společnosti Finnair.

Článek

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso v pátek v Lahti varoval před přílišným politizováním debaty o energetice. "Je důležité, aby byly respektovány základní principy otevřenosti, průhlednosti a reciprocity," řekl v souvislosti se smlouvou mezi EU a Ruskem o energetice, kterou však Moskva stále neratifikovala.

Křehkou otázku energetické politiky večer představitelé EU projednají na společné večeři s Vladimirem Putinem.

Podle českého prezidenta Václava Klause by Unie měla opustit "některá tabu" a více využívat například uhelných a jaderných elektráren. Když si to zakážeme v Evropě, pak závislost na Rusku je a bude a nemůžeme ničeho docílit, podotkl Klaus. "Putin dobře ví, že když nemáme alternativu, tak je jeho pozice silná."

Klimatické změny

Britský a nizozemský premiér Tony Blair a Jan Peter Balkenende zveřejnili před summitem dopis, v němž varují, že relativně brzy by se svět mohl ocitnout kvůli globálnímu oteplování v bodu, odkud nemusí být návratu. "Máme čas deset až 15 let podniknout kroky, abychom nepřekročili katastrofální bod zvratu," uvedli oba premiéři.

Den před summitem také Evropská komise představila plán, jak do roku 2020 snížit spotřebu energie o 20 procent. Plán má každoročně omezit emise oxidu uhličitého o miliony tun ročně a ušetřit za rok až 100 miliard eur.

Finské letušky ve stávce

Cestu účastníků do země tisíce jezer však komplikuje fakt, že i v pátek pokračuje stávka letušek finských aerolinek Finnair. Ty se sice snaží pasažéry dostat do Helsinek jinými spoji, ale mnozí účastníci summitu a novináři cestující se dosud na místo summitu asi 100 kilometrů severně od finské metropole nedostali.

Stávka letušek protestujících proti záměru firmy najmout 500 nových stevardek za plat nižší o 30 procent byla vyhlášena ve čtvrtek časně ráno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám