Hlavní obsah

Na 2000 neonacistů přijelo na koncert do Belgie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Na 2000 neonacistů z celé Evropy se v sobotu sešlo na koncertu extremistických skupin nedaleko belgických Antverp. Podle belgického rádia RTBF se akce, kterou uspořádali němečtí skinheadi, obešla bez incidentů.

Článek

Belgický ministr vnitra Patrick Dewael označil za nepřijatelné, aby se události tohoto druhu konaly v Belgii. Podle něj je nutné změnit zákony, které to umožňují. Kamenem úrazu je to, že zákon zakazuje rasistické a xenofobní projevy jednotlivců, a nikoli skupin, dodal Dewael. V Belgii navíc podle něj zatím není možné extremistické skupiny zakázat, jak je to běžné v ostatních zemích.

Dvě neonacistické akce se v sobotu konaly i v Německu: skinheadi pochodovali Hamburkem a Norimberkem. Oběma pochodům se snažili zabránit místní antifašisté. Pravicoví extremisté v Norimberku si připomínali 60. výročí vynesení verdiktu v procesu s nacistickými pohlaváry, který se konal právě v tomto městě: 1. října 1946 zde byl vynesen rozsudek smrti nad 12 nacistickými vůdci a sedm trestů odnětí svobody. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám