Hlavní obsah

Natascha poslouchá Sinatru a začíná s maďarštinou

Novinky, ČTK, news.at

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Natascha Kampuschová, která koncem srpna po téměř osmi letech v zajetí v podzemní kobce utekla svému únosci, dostala certifikát o dokončení povinné školní docházky a teď se chce naučit maďarsky. Uvedla to ve svém druhém rozhovoru pro rakouský magazín News.

Článek

Osmnáctiletá dívka se 50 dní po útěku z podzemí, kde ji držel únosce Wolfgang Priklopil, se cítí silnější, ale stále přecitlivělá. "Pořád ještě mívám podrážděnou kůži a trpím migrénou. Ale už nejsem tak bledá a rány se mi teď už hojí rychleji," řekla Natascha.

Síly chce nyní upřít k dalšímu vzdělávání. "Mé vzdělávání se bude odehrávat v různých krocích. Tím prvním bylo dodatečné uznání mé základní školní docházky," prozradila Kampuschová, která byla unesena ve svých deseti letech.

Maďarsky se chce učit kvůli nevlastní matce

Na otázku, které cizí jazyky se chce naučit, odpověděla: "Hodně. Protože se můj otec oženil s Maďarkou, ráda bych si osvojila tuto řeč," prohodila a odmítla námitku, že jde o poměrně obtížný jazyk. "To nevadí. Patří do ugrofinské skupiny. A románské jazyky se zase člověk může učit paralelně. Sním o obrovském regálu se samými Langenscheidty," poznamenala s odkazem na německé nakladatelství vydávající slovníky a jazykové učebnice.

Kampuschová se minulý týden přestěhovala do vlastního bytu, kam k ní docházejí pečovatelé. Docela svobodně se prý cítí pouze ve chvílích, kdy je sama a kdy může poslouchat hudbu, například kubánskou skupinu Orishas, Sammyho Davise Juniora, Franka Sinatru nebo Deana Martina.

Reklama

Související témata:

Související články

Natascha: Bušila jsem lahví a pěstmi do zdi

Dostávala klaustrofobické stavy, bušila pěstmi do zdi, ale také se svým únoscem chodila nakupovat a dostávala od něj dárky. To byl svět Nataschy Kampuschové...

Výběr článků

Načítám