Hlavní obsah

Při srážce vlaků ve Francii zemřelo třináct lidí

ČTK, BBC, Novinky, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Při srážce osobního a nákladního vlaku ve francouzském Zoufftgenu asi dvacet kilometrů od hranic s Lucemburskem zemřelo ve středu pět až třináct lidí. Dalších dvacet lidí bylo zraněno, plyne z bilance nemocnice v Métách. Ministr dopravy Dominique Perben hovořil o pěti obětech, francouzská železnice SNCF o třinácti.

Článek

"Je to apokalyptická vize," sdělil místní představitel z Mét Bernard Metz. Podle něj zemřeli oba strojvůdci spolu s deseti cestujícími a dělníkem, jenž pracoval na kolejích.

"Čelíme vážné a dramatické situaci," uvedl Eric Soupra, který má v oblasti na starosti bezpečnost. Na místě nehody zasahuje na sto záchranářů a zraněné ošetřují v mobilní nemocnici. Někteří ze zraněných byly uvězněni v troskách a museli být vystříhání hydraulickými nůžkami.

Vlaky se střetly u hranic v severovýchodní Francii v 11:45. Mluvčí francouzských drah SNCF uvedl, že dva vlaky byly poslány na stejnou kolej. Kvůli inženýrským pracím totiž byla ze dvou kolejí v provozu jen jediná. Podle rozhlasové stanice RFI zapříčinila neštěstí chyba na výhybce, která regulovala vjezd na jedinou kolej. Ať už šlo o chybu signalizace, nebo nesprávné přestavení výhybky, omylu se dopustili Lucemburčané. Mluvčí francouzských drah uvedl, že nákladní vlak vyjel na daný úsek trati regulérně na zelenou.

Plně obsazený osobní vlak jel z Lucemburku do francouzského města Nancy, kam měl dorazit ve 12:55.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám