Hlavní obsah

Německo popřelo výslechy zajatců na americké základně v zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Německo popřelo obvinění, podle něhož strůjce útoků na USA z 11. září 2001 Američané věznili a vyslýchali na své letecké základně Ramstein. S obviněním přišel britský právník Clive Stafford Smith z organizace Reprieve (Milost), která zastupuje lidi zadržované v americkém vojenském vězení v zálivu Guantánamo na Kubě. Odvolal se na výpovědi tří vězňů.

Článek

"Je jasné, že na těchto obviněních není ani trocha pravdy, v Německu nejsou a ani nebyla podobná zařízení. Vládní představitelé již vše řekli v únoru zvláštnímu výboru Spolkového sněmu, který se zabýval tvrzením, že americká tajná služba CIA převážela přes německá letiště osoby, které v rámci boje proti terorismu tajně zatýkala a věznila na různých místech světa včetně Evropy," uvedl mluvčí berlínské vlády Thomas Steg.

S obviněním přišel britský právník Clive Stafford Smith, předseda organizace Reprieve (Milost), která vede kampaň proti trestu smrti a zastupuje lidi zadržované v americkém vojenském vězení v zálivu Guantánamo na Kubě. "Vyzýváme německou vládu, aby nařídila nezávislé vyšetřování," uvedl.

Reprieve získala tyto informace od tří vězňů z Guantánama - Hasana bin Attaše, Binjamina Muhammada a Šákira Amíra. Binjamin Muhammad, kterého po zatčení v Pákistánu v dubnu 2002 zadržovali v Maroku 18 měsíců, tvrdí, že, mu maročtí vyšetřovatelé sdělili, že Chálida Šajcha Muhammada, strůjce teroru z 11. 9., zadržovali na výslechy v americkém vězení na jedné základně v Německu.

Také Attaš, kterého po zatčení v Pákistánu převezli v roce 2002 na 16 měsíců do jordánského vězení, se dozvěděl od svých jordánských mučitelů, že jeho bratra Valída Taflíka bin Attaše, údajně důležitou postavou al-Kajdá, vyslýchali v SRN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám