Hlavní obsah

Kurdští separatisté chtějí příměří, Turci ho odmítají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANKARA

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan odmítl výzvu vůdce kurdských separatistů Abdullaha Ocalana k příměří. Zároveň vybídl povstalce, aby se úplně zřekli ozbrojeného boje proti tureckému státu.

Článek

"Příměří se uzavírá mezi státy, ale ne s teroristickou organizací," uvedl Erdogan ve čtvrtek večer pro soukromou televizní stanici Samanyolu. Ocalanovu Stranu kurdských pracujících (PKK) považuje za teroristickou organizaci nejen Ankara, ale také Spojené státy a Evropská unie.

"Teroristická organizace musí složit zbraně. To je to, co očekáváme, aby mohl být v (kurdské) zóně nastolen mír," prohlásil šéf turecké vlády.

K příměří vyzval vězněný Ocalan

Vězněný vůdce tureckých Kurdů Ocalan vyzval ve čtvrtek kurdské rebely, aby vyhlásili příměří. To by podle něho mohlo být příležitostí k usmíření mezi Turky a Kurdy.

Ocalan byl odsouzen v roce 1999 za velezradu a vraždy k trestu smrti, ale poté, co Turecko hrdelní trest zrušilo, si odpykává doživotní vězení na ostrůvku Imrali v Marmarském moři.

PKK bojuje od roku 1984 za samostatný stát Kurdů na jihovýchodě Turecka. V minulosti už několikrát vyhlásila příměří, ale to turecké ozbrojené síly nikdy neuznaly.

Stojí také za sérií atentátů, které koncem léta postihly turecká přímořská letoviska.

Reklama

Související témata:

Související články

Při výbuchu v Turecku zemřeli dva lidé

Dva lidé zahynuli a deset dalších bylo v neděli zraněno při explozi bomby v provincii Van na jihovýchodě Turecka. Výbušnina byla uložena v popelnici v parku,...

Výběr článků

Načítám