Hlavní obsah

Ivana Lexu zprostili všech obvinění

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská speciální prokuratura zastavila trestní stíhání proti bývalému šéfovi tajné služby Ivanovi Lexovi za údajný podíl na vraždě Róberta Remiáše. Vyšetřování smrti bývalého policisty však bude pokračovat. V pátek o tom informoval ředitel úřadu speciální prokuratury Dušan Kováčik.

Článek

Lexa již nečelí žádnému obvinění od slovenských úřadů. Podle Kováčika se v deset let starém případě od roku 2004 neobjevily žádné nové skutečnosti a výsledky vyšetřování neprokázaly přímý důkaz o účasti Lexy na zneužívání materiálů a navádění k vraždě.

Kováčik důrazně popřel jakoukoliv možnost, že by exředitel tajné služby Lexa mohl zasáhnout do vyšetřování. Generální prokurátor Dobroslav Trnka rovněž vyloučil, že by rozhodnutí prokuratury souviselo se změnou vlády. Součásti nové slovenské vlády je totiž také Lidová strana HZDS, která byla u moci v období Remiášovy vraždy, a její předseda Vladimír Mečiar se vyslovil pro Lexovu reghabilitaci. [celá zpráva] Právě za Mečiarovy vlády byl Lexa ředitelem Slovenské informační sužby. Po pádu Mečiara strávil rok ve vyšetřovací vazbě a následně uprchl do Jižní Afriky. Odtud byl vydán zpět na Slovensko.

Bývalý policista Remiáš zemřel při výbuchu nálože ukryté v jeho automobilu v dubnu 1996. Remiášova vražda je spojována s únosem syna tehdejšího slovenského prezidenta Michala Kováče do Rakouska. Slovenské policii se však ani únosce, ani Remiášovy vrahy vypátrat nepodařilo. Vyšetřovatelé podezírali Lexu, že si Remiášovu vraždu objednal u podsvětí, protože bývalý policista dělal spojku korunnímu svědkovi únosu Kováčova syna Oskarovi Fegyveresovi, který se už v tom čase ukrýval v zahraničí.

Na únos Kováčova syna vyhlásil v roce 1998 amnestii tehdejší premiér Vladimír Mečiar, který v tom čase disponoval také prezidentskými pravomocemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Lexa píše ve vězení knihu

Bývalý šéf slovenské tajné služby Ivan Lexa píše ve vězení knihu vzpomínek. Podle jednoho z Lexových obhájců chce exšéf Slovenské informační služby "vykřičet...

Slovensko: Lexa bude ve čtvrtek propuštěn

Bývalého šéfa slovenské tajné služby Ivana Lexu ve čtvrtek propustí na svobodu. V pondělí totiž Obvodní soud Bratislava I. odmítl žádost prokuratury...

Výběr článků

Načítám