Hlavní obsah

Slovensko zakázalo protest maďarských extremistů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Starosta bratislavské městské části Staré město Ladislav Čiernik zakázal protestní shromáždění maďarského Hnutí 64 žup plánované na sobotu před budovou ministerstva vnitra v Bratislavě. Starosta se odvolal na činnost tohoto extremistického hnutí v Maďarsku.

Článek

O zákaz protestního shromáždění starostu požádalo krajské ředitelství policejního sboru v Bratislavě. Policie totiž předpokládá, že na shromáždění by mohlo dojít k popírání nebo omezován osobních a politický práv občanů z důvodu jejich národnosti nebo rasy, k podněcování nesnášenlivosti a nenávisti. 

Mluvčí slovenské policie Martin Korch potvrdil, že policie zůstává v pohotovosti a pokud se členové hnutí sejdou, přijme zákonná opatření k udržení veřejného pořádku. Organizátorem shromáždění je maďarský občan László Toroczkai, který stojí v čele Hnutí 64 žup, jež už v roce 2005 uspořádalo protest ve slovenském městě Komárno, kde musela zasahovat policie.

Hnutí nedávno uspořádalo pochod ulicemi Budapešti, kterým protestovalo proti napadení studentky maďarské národnosti v Nitře. Pochod ukončili před budovou slovenského velvyslanectví, kde spálili fotografie předsedy slovenských nacionalistů Jána Sloty a údajných pachatelů napadení.

Nad hlavami drželi transparent "Toto jsou naši nepřátele, nikoliv slovenský lid". Hnutí 64 žup odvozuje svůj název z počtu žup, na které bylo rozdělené Uhersko před rokem 1918. Členové hnutí neuznávají Trianonskou smlouvu, která po první světové válce rozhodla o oddělení částí Uherska ve prospěch Československa, Rumunska a dalších sousedních států.

Napadení studentky jinak

Policejní vyšetřovatel zastavil trestní stíhání osob za zmíněné napadení studentky v Nitře. Podle deníku Nový čas nastal ve vyšetřování zvrat se podle policie se skutek nestal a celou záležitost si studentka vymyslela.

O zvratu ve vyšetřování bude v úterý informovat ministr vnitra Robert Kaliňák v přítomnosti pemiéra Roberta Fica na mimořádné tiskové konferenci.

Podle původní verze napadli koncem srpna dva mladíci studentku, která mluvila do telefonu maďarsky. Mlátili ji a následně ji svlékli tričko, na které napsali hesla "Maďaři za Dunaj" a "Slovensko bez parazitů". Toto přepadení vyvolalo ostré reakce na obou stranách. Na Slovensku i v Maďarsku se množí vzájemné výpady. Maďarsko tvrdí, že příčinou napětí je účast nacionalistické Slovenské národní strany Jána Sloty v nové slovenské vládě. Premiér Fico musel situaci vysvětlovat v Bruselu.         

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám