Hlavní obsah

Plivanec do tváře českých občanů, zlobí se Rusové kvůli Koněvovi. Přesun sochy odmítají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Pražský pomník sovětského maršála Ivana Koněva, o jehož osudu má ve čtvrtek jednat zastupitelstvo Prahy 6, dál budí vášně. Ruský ministr kultury Vladimir Medinskij nově přišel se slovy o znevažování a „plivanci do tváře českých občanů”. Ruské ministerstvo zahraničí odmítlo přemístění sochy do Ruska a uvedlo, že čeští politici vedou válku se symboly vítězství nad fašismem.

Foto: Filip Dušek, ČTK

Několik lidí částečně očistili sochu maršála Ivana Koněva v Praze 6.

Článek

„To, co dnes vidím, je jako noční můra,“ řekl ruský ministr kultury televizi Rossija 24.

„Je to plivanec do tváře vlastních občanů, jak těch, kteří bojovali proti nacismu, tak těch, kteří jako poděkování postavili památník generálovi osvoboditeli,“ dodal ke sporu kolem díla sochaře Zdeňka Krybuse a architekta Vratislava Růžičky, které bylo odhaleno 9. května 1980.

České ministerstvo zahraničí podle ministra Tomáše Petříčka (ČSSD) chystá další kroky, trvá na věcném vedení debaty a odmítá rozdělování společnosti. „To je něco, co naši partneři možná chtějí," uvedl ministr.

Koněv (1897–1973) se za druhé světové války podílel na osvobození Prahy. Kritici však připomínají také jeho roli při potlačení protestů v Maďarsku v roce 1956 či výstavbě berlínské zdi a spekuluje se i o jeho roli při invazi vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968.

Rusové akcentují především jeho zásluhy ze světové války. Protestovali i proti vysvětlujícím tabulkám líčícím Koněva nejen jako osvoboditele, které nechala k soše na náměstí Interbrigády loni umístit Praha 6.

Socha opakovaně čelila útokům vandalů. Městská část ji nechala v srpnu zakrýt, ale pak od toho po protestech aktivistů zase ustoupila.

Sochu maršála Koněva zakryla plachtaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

V úterý ruské ministerstvo zahraničí uvedlo podle agentury RIA Novosti, že někteří čeští politici zahájili válku se symboly vítězství nad fašismem: „Znovu vyzýváme iniciátory vyvolání války se symboly vítězství na fašismem, aby se přestali vysmívat památce Ivana Koněvova. S uspokojením podotýkáme, že mnoho odpovědných českých představitelů a politiků sdílí tento přístup.“

Návrh, že by se památník přemístil do Ruska, o čemž jako o možné variantě mluvil starosta Prahy 6 Ondřej Kolář nebo i Koněvova dcera Natalja, ministerstvo odmítlo. Takové iniciativy jsou podle něj „zmenšováním významu slavných a tragických stránek historie”, jimž jsou památníky věnovány.

„Chtěli bychom zdůraznit, že památníky mají svůj smysl jen na místech, kde došlo ke konkrétním historickým událostem,“ dodalo ministerstvo.

Připomnělo i smlouvu mezi Českem a Ruskem ze srpna 1993, která zahrnuje i ochranu vojenských památníků mezi těmito dvěma zeměmi.

Anketa

Souhlasíte s přemístěním sochy maršála Koněva?
Ano
54,7 %
Ne
45,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10243 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám