Hlavní obsah

V Rusku skončily volby do zastupitelstev, účast v Moskvě byla malá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rusové po celé zemi v neděli hlasovali v místních volbách. Hlavní pozornost se přitom soustředila na Moskvu, a to kvůli bouřlivé kampani, kterou poznamenalo vyloučení mnoha opozičních kandidátů. Účast ve volbách byla ve městě nečekaně malá. Za první tři hodiny přišlo hlasovat 1,36 procenta lidí. Za celý den pak byla účast odhadnuta na 17 procent. Volební místnosti se zavřely v osm hodin místního času.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Volby v MoskvěVideo: Reuters

 
Článek

V Moskvě úřady z voleb do městského sněmu vyloučily opoziční kandidáty, něco podobného se podle médií dělo i v Petrohradu, kde se rozhodovalo o gubernátorovi. Důvodem vyřazení byly nesrovnalosti v seznamech podpisů, které každý kandidát při registraci předkládá.

Vládní strana Jednotné Rusko je podle opozice v metropoli tak nepopulární, že její zástupci kandidovali jako nezávislí.

Konečně výsledky by měly být známy v pondělí.

Foto: Andrew Lubimov, ČTK/AP

Muž ve volební místnosti v Moskvě

Moskevští policisté v neděli zatkli dvě členky punkové skupiny Pussy Riot a zhruba deset dalších lidí z jejich doprovodu při pokusu dojít k sídlu ruské vlády s duhovou vlajkou, symbolizující sexuální menšiny, a transparentem „Putine, odejdi sám“. O zatýkání podle serveru Newsru.com informovala Naděžda Tolokonnikovová.

Foto: Andrew Lubimov, ČTK/AP

Opoziční lídr Alexej Navalnyj diskutuje před volební místnosti v Moskvě s jednou z voliček.

Kromě moskevského sněmu ruští voliči zvolili i 12 regionálních parlamentů, skoro dvě desítky gubernátorů a v doplňkových volbách čtyři poslance Státní dumy.

Celkem se konalo na 6000 voleb a referend nejrůznějších úrovní, kterých se může zúčastnit až 56 milionů oprávněných voličů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám