Hlavní obsah

Místo záchodu kbelík, žádná postel. Mladičkou Gretu čekají na moři pekelné dva týdny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve středu v 16 hodin vyplula z anglického Plymouthu na speciální jachtě 16letá ochránkyně klimatu Greta Thunbergová. Chce se tímto ekologicky nejčistším způsobem dostat do New Yorku na klimatickou konferenci. Čeká ji 5500 kilometrů, které musí zdolat přes oceán v nesmírně tvrdých podmínkách. Cesta by měla trvat zhruba dva týdny, otázkou ovšem je, zda jí plavbu nezkomplikuje počasí, píše server deníku Heute.

Greta Thunbergová příprava na cestu přes oceán a vyplutí z AnglieVideo: Reuters/AP

 
Článek

Závodní jachta se jménem Malizia německého realitního magnáta Gerharda Senfta je sice velmi rychlá, ale extrémně nepohodlná. Aby bylo plavidlo co nejlehčí, vybavení je minimální.

Záchod tvoří kbelík na palubě. Výkaly se budou vylévat přes palubu. Kuchyně kromě jednoho plynového hořáku neexistuje.

Jídlo, které se bude podávat, je z jídelníčku astronautů, speciálně pro Gretu bude veganské. Neexistuje žádná koupelna či sprcha ani postele. Spát se bude ve speciálních kójích nad sebou. „Myslím, že to bude docela dobrodružství,“ řekla Švédka.

Foto: Team Malizia, Reuters

Greta Thunbergová, její otec a kapitán Boris Herrmann na palubě jachty Malizia

Na palubě bude kromě kapitána Borise Herrmanna a Grety také její otec Svante, dokumentarista Nathan Grossman a Pierre Casiraghi, syn monacké princezny Caroline.

Jachta Malizia má karbonový trup a je vybavena solárními panely a podvodními turbínami, které vyrábějí elektřinu potřebnou pro navigaci plavidla a komunikaci. Pokud ale nastanou komplikace, cesta se nejspíš přeruší. „Jestli se něco pokazí, pak se otočíme,“ uvedla Greta.

Rovněž nevylučuje použití zapečetěného dieselového motoru, když nastane na oceánu nebezpečná situace. „Pokud nastane nějaké nebezpečí, budeme muset takové zařízení použít,“ dodala.

Foto: Team Malizia, Reuters

Jachta Malizia

Loď pluje rychlostí přes 30 uzlů (55 km/h). Jakmile jachta nabere rychlost a začne její uhlíkový trup narážet na vlny, hrozí na palubě velký hluk. „Od rychlosti 15 uzlů stěží rozumíte vlastnímu slovu, a když se dosáhne rychlosti 20 uzlů, hluk je pekelný,“ uvádí technický portál yacht.de. „K tomu se musejí připočítat i nepříjemné houpání a pohyby lodi,“ dodává portál.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Greta Thunbergová na jachtě, kterou by měla zdolat cestu přes oceán do New Yorku.

Kdo je Greta Thunbergová
Švédská školačka Greta Tintin Eleonora Ernman Thunbergová si získala celosvětovou pozornost poprvé v srpnu minulého roku, když sama se svým transparentem protestovala proti změnám klimatu místo školy před švédským parlamentem. Později iniciovala hnutí školních stávek pro klima, které vzniklo v prosinci 2018 po konferenci o změnách klimatu v Katovicích. Následně vzbudila pozornost svým projevem během Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu. Kvůli svým aktivitám přerušila na rok školní docházku. Má své sympatizanty, ale také mnozí lidé poukazují na to, že dívka je dokonalým produktem PR firem a rodičům vydělává ohromné sumy.

Reklama

Výběr článků

Načítám