Hlavní obsah

Rezidence chátrá, Čaputová bydlí doma

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V lukrativní části Bratislavy nedaleko památníku Slavín stojí vila původně určená jako rezidence prezidenta Slovenské republiky. Paradoxně v ní dosud bydlela jediná hlava státu – Rudolf Schuster.

Foto: Profimedia.cz

Chátrající rezidence slovenských prezidentů na bratislavském Slavíně

Článek

Prezidentská kancelář budovu koupila v roce 2000 od tehdejších Východoslovenských železáren. Od odchodu Schustera z funkce v roce 2004 zůstává opuštěná a už 15 let chátrá.

Ivan Gašparovič bydlel ve své vile v obci Limbach nedaleko Bratislavy, Andrej Kiska měl služební byt a současná hlava státu Zuzana Čaputová nadále bydlí ve svém domě ve městě Pezinok, kde žije se dvěma dcerami.

Prezidentka se ještě nerozhodla

Kancelář hlavy státu přiznává, že v současném stavu je vila nepoužitelná.

„Jsou tam vlhké zdi, vypouklá podlaha, děravá střecha a nefunkční topení. Rezidence nevyhovuje ani dispozičně, protože kupříkladu zcela chybí prostor pro přijímání návštěv,“ konstatovala kancelář prezidenta. Kiska uvažoval o rekonstrukci objektu, ale kvůli vysokým nákladům od záměru nakonec upustil.

Co s vilou zamýšlí současná prezidentka, zůstává zatím nejasné. Do úvahy přicházejí nákladná oprava objektu, nebo prodej. „Zabýváme se hned několika možnostmi,“ připouští mluvčí prezidentky Martin Strižinec.

Největší hodnotu rezidence představuje pozemek o rozloze 4300 metrů čtverečních. Nachází se totiž v nejlukrativnější části metropole.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová 20. června 2019 na Pražském hradě.

Státní kontroloři vyzvali prezidentku, aby rozhodla, co se stane se zanedbanou a prakticky neobyvatelnou vilou, a snížila tak výdaje svého úřadu. „Objekt chátrá, ale výdaje na energie a pojistné dosahují ročně téměř devíti tisíc eur (232 tisíc korun),“ upozornil Nejvyšší kontrolní úřad.

Případné nové bydlení pro hlavu státu může zabezpečit Správa služeb diplomatického sboru. Ta patří pod resort diplomacie a ministr zahraničí Miroslav Lajčák už s Čaputovou o tomto tématu mluvil začátkem července. Rozhodnutí zatím nepadlo.

Po rozdělení Československa neměl prezident Slovenské republiky ani své stálé sídlo. Michal Kováč prezidentoval chvíli na Bratislavském hradě, pak se kancelář hlavy státu přesunula do Primaciálního paláce, aby nakonec definitivně zakotvila v Grasalkovičově paláci. Kováčův nástupce Schuster nějaký čas v paláci dokonce bydlel.

Reklama

Výběr článků

Načítám