Hlavní obsah

Dohoda o brexitu se měnit nebude, vzkázal Brusel Johnsonovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nebude se jednat o žádné nové dohodě, vzkázal ve čtvrtek předseda Evropské komise Jeane-Claude Juncker novému britskému premiérovi Borisi Johnsonovi. Dohoda o odchodu, kterou s Evropskou unií vyjednala bývalá premiérka Theresa Mayová, je podle Junckera „nejlepší možná dohoda“.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Premiér Boris Johnson během svého prvního premiérského projevu v britském parlamentu

Článek

„Dohodu o odchodu Velké Británie nebudeme otevírat,“ vzkázal Juncker z Bruselu.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Johnson chce vyjednat novou, „lepší dohodu, která maximalizuje možnosti Británie“. „Věříme, že se nám to v 99denní lhůtě podaří,“ uvedl ministerský předseda. Počítá s tím, že Spojené království opustí evropskou osmadvacítku letos k 31. říjnu. Británie Unii opustí v každém případě, i bez dohody.

Před tímto krokem ale Evropská komise britského premiéra varovala. Británie by na to doplatila hlubokými ekonomickými problémy, které by byly podstatně horší než pro zbývající země Evropské unie. Těžkosti v případě odchodu bez dohody musel připustit také Johnson. Tvrdí ale, že zemi jen posílí a poskytnou jí nové možnosti. „Budeme moci obchodovat s celým světem,“ dodal.

Pryč s irskou pojistkou

Johnson během čtvrtečního vystoupení v dolní komoře britského parlamentu uvedl, že úplné vyškrtnutí tzv. irské pojistky by umožnilo ratifikaci dohody o brexitu. „Musí být jasně pochopeno, že cesta k brexitové dohodě vede přes zrušení irské pojistky,” prohlásil Johnson. Vyloučil, že by byl přijatelný časový limit její platnosti.

Evropská unie ovšem tento ústupek v minulosti odmítla a dlouhodobě dává najevo, že bez opatření zabraňujícího obnově kontrol na irské hranici se brexitová dohoda nemůže obejít.

Cílem irské pojistky je zaručit zachování volného režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem i po brexitu, část britských politiků se ale obává, že výsledkem bude trvalé připoutání jejich země ke strukturám EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám