Hlavní obsah

Macron zakládá vesmírné vojsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský prezident Emmanuel Macron oznámil, že země zřídí v brzké budoucnosti vojenské velitelství ozbrojených vesmírných sil, napsala agentura DPA. Podobný plán oznámil už letos v únoru americký prezident Donald Trump.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

„Abychom zajistili rozvoj a zdokonalení našich schopností ve vesmíru, bude letos v září vytvořeno velké vesmírné velitelství v rámci letectva,“ řekl Macron během sobotního projevu k armádě v předvečer státního svátku. Později půjde o zcela autonomní novou složku armády.

Vesmír je podle Macrona „nová oblast konfrontace“. Schválil proto změnu ve vojenské doktríně, která „nám umožní bránit se ve vesmíru a z vesmíru“. Jde podle něj také o lepší ochranu francouzských satelitů.

Podrobnosti by měla zveřejnit ministryně obrany Florence Parlyová. Ministryně už o nutnosti postavit se hrozbám hovořila několikrát. Konkrétně to bylo například loni, kdy Francie obvinila Rusko, že se ve vesmíru pokusilo v roce 2017 zachytit vysílání francouzsko-italského satelitu Athena-Fidus, který armády obou zemí používají k zabezpečené komunikaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám