Hlavní obsah

Jako za komunistů, zlobí se Poláci kvůli chybějícím lékům. Jezdí pro ně i do Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

V polských lékárnách chybějí některé léky používané při onemocnění štítné žlázy, cukrovky či epilepsii. Část pacientů řeší situaci tím, že si léky kupuje v České republice a v Německu, tento týden televize TVN 24. Podle listu Gazeta Wyborcza chybějí léky, které denně užívají statisíce pacientů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Lékárnici rozhazují rukama a pacienti jsou bezradní. V lékárnách i ve velkoskladech chybí hodně léků,” uvedla televizní stanice. Podle zpráv od diváků chybí například lék používaný při snížené činnosti štítné žlázy. Problémem je sehnat preparáty používané při léčbě cukrovky či antidepresiva. Chybějí i očkovací látky proti žloutence.

Jeden z diváků uvedl, že pro léky jezdí do ciziny „Už týden nelze sehnat v lékárnách lék proti depresím. Tvrdí, že není ani ve skladech. Beru tedy recept od polského lékaře a pak zajedu do lékárny v Česku anebo Německu, kam to nemám daleko,” svěřil se televizi Piotr.

Stanice uvedla, že kvůli chybějícím lékům se na ni obrátily více než dvě stovky diváků. „Co má dělat pacient s nemocnou štítnou žlázou, když nikde nemůže sehnat lék? Lékárny dostávají jen po dvou baleních,” postěžovala si Elžbieta z Gdaňska. Martu trápí stejný problém, protože už tři týdny nemůže pro syna sehnat stejný lék ve městě Kielce. Podobně v podhůří Karpat podle ohlasů od června chybějí léky užívané při cukrovce.

„Tak špatně jsme na tom ještě nebyli. Musíme léky shánět jako za komunistů,” uvedl předseda lékárnické komory ve Slezsku Piotr Brukiewicz pro list Gazeta Wyborcza a dodal, že nejvíce žádané léky se vyprodají za pár hodin a u několika druhů jde přímo o tragédii, protože za ně chybí i náhrada.

Chybějí stovky léků

Seznam nedostatkových léků je ale mnohem delší. Lékárníci varují, že začínají chybět nejen léky pro lidi trpící vysokým tlakem, astmatem či alergiemi, ale i onkologické a neurologické medikamenty. „Spolu se skupinou více než 300 léků, kterým trvale hrozí nedostupnost, máme problém i s téměř 500 léky, které pacienti nemohou sehnat,” uvedla lékařská komora v otevřeném dopise adresovaném ministru zdravotnictví.

Ministerstvo zdravotnictví přiznalo, že nedostatek hrozí u 324 léků, zatímco v dubnu to bylo jen 288. Chybějí léky na leukémii, štítnou žlázu, alergii, bolesti při rakovině i léky na potlačení imunitní reakce po transplantací ledvin a jater. Resort dodal, že u některých léčiv jde o globální problém, který postihl řadu zemí EU.

Syntetický hormon štítné žlázy přitom chybí už od počátku června. Podle výrobce firmy Merck je důvodem rostoucí poptávka. Náhrada měla přijít na konci měsíce, ale situaci se vyřešit nepodařilo.

Zpočátku se podle deníku problém týkal skoro výlučně drahých originálních léků. V současnosti ale začínají chybět i populární generika, tedy ekvivalenty originálních léků, které denně používají až statisíce pacientů. Zhoršující se situaci komplikuje to, že vyděšení pacienti si snaží vytvářet zásoby.

Problém prý souvisí s Čínou, kde po zpřísnění předpisů na ochranu životního prostředí museli zavřít desítky továren vyrábějících látky používané evropskými výrobci léků. Látky dovážené z Číny podle odhadů slouží k výrobě více než 80 procent léků na polském trhu.

Jinou možností podle deníku může být hra farmaceutických koncernů před očekávaným jednáním s polskými úřady o cenách léků, které hradí zdravotní pojišťovny.

V Česku problémy nejsou

V Polsku nejvíce chybí léky Cuvitr na léčení chronické lymfocytické leukémie, Euthyrox na štítnou žlázu, Novo-Helisen Depot na alergie a Envarsus užívaný na potlačení imunitní reakce při transplantacích. Ač země tvrdí, že nedostatek je v mnoha evropských zemích, podle českého Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL) v Česku s těmito léky žádné problémy nejsou.

Podle mluvčí SÚKL Barbory Peterové nemá chování polských pacientů vliv na dostupnost léků v ČR.

„Neevidujeme nárůst spotřeby uvedených léků oproti normálu a ani nemáme informace, že by jakýkoliv nedostatek léčiv byl způsoben individuálním výdejem na recepty vystavené v jiném členském státě,” sdělila Novinkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám