Hlavní obsah

Syrská protivzdušná obrana mířila na izraelské střely, trefila Kypr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severní Nikósie

Jedna z protiletadlových raket ruské výroby, které vypálila syrská protivzdušná obrana proti střelám vypáleným izraelskými letadly, zřejmě dopadla na sever Kypru v oblasti, která je pod kontrolou neuznané Severokyperské turecké republiky.

Foto: Petros Karadjias, ČTK/AP

Turečtí vojáci u vesnice Taškent na severu Kypru, kam dopadla ruská protiletadlová raketa.

Článek

V hornaté oblasti severně od Severní Nikósie byl objeven válcovitý objekt, u něhož experti začali zkoumat jeho původ. Místní obyvatelé se novinářům svěřili, že viděli na obloze světlo a následně zaslechli tři hlasité exploze.

Ministr zahraničí mezinárodně neuznané Severokyperské turecké republiky Kudret Özersay později podle agentury Reuters řekl: „Prvotní vyhodnocení je takové, že šlo o raketu ruské výroby, která byla coby součást systému protiletecké obrany v noci vypálena při leteckém útoku na Sýrii. Když minula cíl a dostala se na hranici svého doletu, spadla na naše území.” K explozi podle něj došlo ještě před dopadem.

Foto: Mapy.cz, Novinky

Místo dopadu rakety na Kypr

Při dopadu nebyl nikdo zraněn

Syrská státní média informovala, že izraelské letouny podnikly v noci na pondělí nálety na několik cílů ve městech Homs a Sahnájá jižně od Damašku, uvedli syrští vojenští představitelé v pondělí. Izraelské letouny podle syrských zdrojů útočily z libanonského vzdušného prostoru. Izrael nálet odmítl komentovat. [celá zpráva]

Podle syrské stanice Al-Ichbáríja bylo při útoku zabito 16 lidí a zraněno dalších 21. Reportér státní tiskové agentury SANA uváděl čtyři civilní oběti včetně nemluvněte a 21 zraněných včetně dalšího dítěte. Všechny oběti mají být ze Sahnájá, kde exploze vyrazily okna.

Reklama

Výběr článků

Načítám