Hlavní obsah

Soud opět umožnil odpojit od výživy Francouze ve vegetativním stavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Lékaři mohou s okamžitou platností opět přestat uměle vyživovat Francouze, který je od roku 2008 ve vegetativním stavu. Podle agentury AFP to vyplývá z pátečního rozhodnutí kasačního soudu v Paříži, nejvyšší odvolací instance ve Francii. Spor o osud Vincenta Lamberta se u soudů vede šest let a rozdělil nejen jeho rodinu, ale i veřejné mínění. Letos už jednou začal být odpojován, ale kvůli protestům ho začali opět vyživovat.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Rachel Lambertová se svým synovcem Francoise u soudu ve Štrasburku

Článek

Lékaři 20. května začali Lamberta po jedenácti letech odpojovat od přístrojů a začali mu podávat silná sedativa. Očekávali, že zůstane naživu několik dní, nejvýše týden. [celá zpráva]

Ještě týž den ale odvolací soud vydal předběžné opatření, na jehož základě museli lékaři obnovit podávání umělé výživy do doby, než se k případu vyjádří výbor OSN pro práva lidí s postižením, na který se obrátili Lambertovi rodiče. [celá zpráva]

V pátek kasační soud rozhodl, že lékaři se mohou řídit původním soudním rozhodnutím a „s okamžitou platností” odpojit muže od výživy. Odvolací soud podle toho kasačního totiž neměl rozhodování o zastavení životní podpory nemocného v kompetenci.

Tečka za aférou

Podle Patrice Spinosiho, právního zástupce Lambertovy manželky, je tento verdikt „tečkou za touto aférou”, neboť již není instance, k níž by se mohli odpůrci odpojení od výživy odvolat.

Dvaačtyřicetiletý Lambert je od nehody v roce 2008 ve vegetativním stavu a podle lékařů nevnímá své okolí. Lékařský tým z nemocnice v Remeši po pětiletých marných pokusech o jakékoli zlepšení v roce 2013 doporučil jeho odpojení od přístrojů zajišťujících umělou výživu. Zatímco manželka Rachel a někteří mužovi sourozenci s tím souhlasili, rodiče a další příbuzní byli proti.

Obrátili se proto na justici a případ v roce 2015 rozhodoval i soud pro lidská práva ve Štrasburku. Ten ponechal v platnosti dřívější verdikt povolující přerušení výživy. [celá zpráva]

Francouzský zákon z roku 2005 zakazuje aktivní eutanazii, ale umožňuje za určitých podmínek nechat zemřít člověka, jehož stav je podle lékařů beznadějný.

Reklama

Výběr článků

Načítám