Hlavní obsah

Na Slovensku zaznamenali aktivitu ruských a čínských tajných služeb

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Činnost ruských tajných služeb byla loni namířena proti zájmům Slovenské republiky jako člena Evropské unie a NATO. Uvádí to výroční zpráva Slovenské informační služby (SIS) za rok 2018. Zmínila i aktivitu čínských tajných služeb.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Bratislavský hrad (ilustrační foto)

Článek

„Příslušníci ruských tajných služeb, působících na území Slovenska převážně pod diplomatickým krytím, se snažili získávat spolupracovníky v ústředních orgánech státní správy, bezpečnostních složkách a v oblasti energetiky i obrany,“ uvádí se ve zprávě tajné služby. SIS zaznamenala rovněž zájem čínských zpravodajských služeb o Slovensko: „Jednalo se především o získávání informací z oblasti informačních a telekomunikačních technologií.“

SIS zaregistrovala podle výroční zprávy také aktivity související s terorismem a migrací: „Zaznamenali jsme snahy zájmových skupin o získání zbraní a munice, při kterých existovalo podezření, že jsou určeny pro neoficiální vojenské skupiny nebo pro teroristické organizace.” V roce 2018 nezaznamenala SIS rizika bezprostředního útoku vůči Slovensku, ani konkrétní teroristickou hrozbu vůči občanům a zájmům Slovenské republiky v zahraničí.

Mazané způsoby získání pobytu

„V roce 2018 přetrvávaly na území Slovenské republiky snahy občanů z rizikových zemí o zneužití legálních způsobů vstupu na území Slovenska,“ konstatuje zpráva s tím, že SIS zaznamenala „pokračující rostoucí trend sofistikovaných forem migrace osob z rizikových zemí“.

Patří mezi ně účelové získání pobytu s cílem podnikání, sloučení rodiny, studia a účelová manželství. „Ve většině těchto případů sledují žadatelé jediný cíl, kterým je získání legálního pobytu v Schengenském prostoru,“ dodává SIS.

Činnost organizovaných skupin a agentur je zaměřena na zařizování pobytu na území Slovenska především pro občany Ukrajiny, Ruské federace a dalších zemí bývalého Sovětského svazu i Íránu, Egypta, Sýrie nebo Turecka. „Za tuto činnost inkasují vysoké finanční provize,“ dodala tajná služba ve zprávě.

Umírnění muslimové

Muslimská komunita se na Slovensku podle tajné služby projevovala umírněně: „Virtuální aktivity stoupenců islámu žijících v SR byly zaměřeny především na zveřejňování případů náboženské nenávisti ve společnosti a verbální agrese vůči uprchlíkům, muslimům a symbolům islámského náboženství. Na teroristické útoky ve světě muslimská komunita nereagovala a nebylo zaznamenáno ani otevřené šíření džihádistického obsahu nebo zveřejňování sympatií k džihádistickým organizacím.“

Aktivity několika jednotlivců na sociálních sítích však označila SIS za potenciálně rizikové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám