Hlavní obsah

Princ Charles a Trump debatovali o oteplování

Právo, rm

Jeden a půl hodiny debatovali ve středu britský následník trůnu princ Charles a šéf Bílého domu Donald Trump o příčinách změny klimatu. Trump to přiznal v pořadu britské televize ITV, kde jej zpovídal známý novinář Piers Morgan.

Foto: Dominic Lipinski, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump v družném rozhovoru s britskou královnou Alžbětou II. při slavnostním banketu.

Článek

Prezident smířlivě poznamenal, že na něj udělala dojem Charlesova starost o budoucí pokolení a o planetu.

„On přitom opravdu nemyslí na sebe, ale na druhé,“ řekl s uznáním. Neprozradil však, zda jej princ z Walesu přesvědčil o existenci globálního oteplování. Připustil, že se počasí mění, ale oběma směry, k oteplování i ochlazování.

Za viníky znečištění planety ale označil především Rusko, Indii a Čínu s tím, že Spojené státy „jsou čisté“. „Co se zodpovědnosti týče, tyto tři země neplní povinnosti,“ vzkázal Trump.

Trump chválil královnu 

Trump ve středu také otočil a prý už neuvažuje o tom, že by britské státní zdravotnictví (NHS) bylo předmětem budoucích pobrexitových obchodních jednání USA s Británií. Ještě v úterý přitom tvrdil, že se rozhovory mohou týkat i NHS.

Ve středu ale řekl, že zdravotnictví už nepovažuje za „součást obchodu“.

Návštěvu Británie označil Trump za „strhující zážitek“, nejvíce chvály si vyhradil pro Alžbětu II. a širší královskou rodinu. Trval i na tom, že je „velkým přítelem Theresy Mayové“.

Nepotěšil zřejmě jen Michaela Govea, ministra pro životní prostředí a jednoho z uchazečů o premiérský post. V ITV opakovaně tvrdil, že jej nezná, ačkoli Gove s ním dělal v roce 2017 velký rozhovor pro deník The Daily Telegraph.

Reklama

Výběr článků

Načítám