Hlavní obsah

Tornádo v Německu? Živel házel s autem jako s hračkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Značné škody napáchaly rozmary počasí v noci na středu v západoněmeckém městě Bocholt. Meteorologové se přou, zda šlo o bouři, nebo o tornádo. Živel poničil devět domů a vyvrátil zhruba stovku stromů, informovaly agentura DPA a televize NTV s odvoláním na mluvčího města.

Foto: Reuters

Větrem převrácené auto v Bocholtu, kde zřejmě řádilo tornádo

Článek

„Mohlo to být tornádo,” řekl zdroj z německé meteorologické služby DWD. Za celý loňský rok bylo v Německu podle DPA zaznamenáno 17 tornád.

Živel v Bocholtu ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko zcela strhl střechu jednoho domu a vynesl do vzduchu automobil, s nímž si podle DPA vítr hrál jako s hračkou. Jeden člověk byl lehce zraněn.

Foto: Reuters

Střecha poničená v v Bocholtu

Ve městě bylo během noci několik hodin nasazeno přibližně 90 hasičů. Ráno pokračovali v odklízení následků smršti. Město zřídilo krizový štáb a pojišťovací experti zjišťují výši škod. V plném nasazení jsou rovněž tesaři a pokrývači, kteří se snaží zlikvidovat alespoň ty nejhorší škody.

Požáry v Braniborsku

Východ Německa nadále trápí vedra a požáry. U braniborského Jüterbogu nedaleko Berlína stále hoří v oblasti někdejšího vojenského cvičiště. Hasičům v se v noci podařilo rozsáhlý požár omezit, ale stále hoří na ploše 500 hektarů. [celá zpráva]

Zásah hasičů ztěžuje nevybuchlá munice. Proto mohou bojovat s plameny jen ze speciálně vytvořených tras, které musejí být neustále zavlažovány. Nasadili i vrtulník.

Přibližně 60 hektarů lesa nadále hoří také poblíž Hennickendorfu, další braniborské obce nedaleko Berlína. „Tady je aktuálně všechno pod kontrolou,” hlásil ve středu mluvčí hasičů.

Na východě Německa nadále platí velmi vysoké riziko vzniku lesních požárů. Ve 13 ze 14 braniborských okresů platí nejvyšší, pátý stupeň nebezpečí. Dnes by teploty mohly dosáhnout až 36 stupňů a až ve čtvrtek odpoledne lze očekávat dešťové přeháňky a bouřky.

Reklama

Výběr článků

Načítám