Hlavní obsah

Hasiči mohou zuřícímu požáru u Berlína jen přihlížet. Les je plný munice

• Aktualizováno

Nedaleko Berlína zuří od pondělí rozsáhlý lesní požár. Plameny se během úterý dále šířily, požár u města Jüterbog zasáhl už více než 600 hektarů, uvedla agentura DPA. Hasiči šíření plamenů jen přihlížejí, jejich nasazení je velmi omezené, protože oblast je zamořena municí a hrozí exploze.

Foto: Profimedia.cz

Lesní požár, který zuří u Hennickendorfu v Braniborsku.

Článek

Munice pochází nejen z doby, kdy oblast spadala pod sféru vlivu Sovětského svazu a jeho armády, ale část je zřejmě i z 2. světové války. Hasiči se proto nemohou v lese volně pohybovat, což zásah velmi komplikuje.

„Dnes přehodnotíme situaci a pak se rozhodneme, kde bychom mohli znovu začít hasit,“ řekl mluvčí braniborských hasičů.

Plocha zasažená požárem u Jüterbogu se více než zdvojnásobila z 250 na 600 hektarů, uvedla ČTK. „Situace není pod kontrolou," řekla podle DPA odpoledne Kathrin Burghardtová z jüterbogské radnice. Směr větru se podle ní neustále mění, což dále ztěžuje zásah.

Hasiči se mohou pohybovat jen v určitých oblastech a tam se pokouší zabránit šíření plamenů. „Je to normální postup, musíme být trpěliví,“ dodal mluvčí, „oblast kolem Jüterbogu byla po dlouhá léta uzavřena právě kvůli nebezpečí nevybuchlé munice.”

„Stejně jako každý rok nemůžeme uhasit všechna ohniska požáru, protože opět hoří území zatížené municí," potvrdil starosta Jüterbogu Arne Raue.

Zatím není jasné, co požár způsobilo. V oblasti Berlína a přilehlého Braniborska panuje suché počasí s vysokými teplotami. Meteorologové varují, že změna počasí se zatím nečeká.

Právě nedaleko požárů - druhý hoří u Hennickendorfu, kde je v plamenech dalších 60 hektarů - byla v pondělí naměřena nejvyšší teplota v Německu: v obci Niedergörsdorf v okrese Teltow-Fläming to bylo 35,1 stupně Celsia.

Vedení Berlína kvůli současným tropickým teplotám vydalo zákaz kouření a rozdělávání ohně v lese a ve volné přírodě. Kdo tento zákaz poruší, může očekávat pokutu ve výši 100 eur (2600 korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám