Hlavní obsah

Volby do Evropského parlamentu začaly v Nizozemsku a v Británii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Haag

Ve čtvrtek začaly volby do Evropského parlamentu v první z osmadvaceti členských zemí Evropské unie, a to v Nizozemsku. Krátce poté byly zahájeny volby i ve Velké Británii, která nestihla odejít z EU. Volby se konají od čtvrtka do neděle ve všech zemích EU, ale v každé jindy, v České republice budou v pátek a v sobotu. Výsledky budou známé až v neděli večer.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Volič hlasuje ve volbách do Evropského parlamentu v nizozemském Scheveningenu.

Článek

V České republice se volby konají od pátečního odpoledne do sobotních 14 hodin, protože se však v mnoha zemích EU hlasuje až v neděli, budou výsledky známy až v neděli večer.

Nizozemci vybírají 26 poslanců. Většina volebních místností se v Nizozemsku otevřela v 7:30 hodin, první voliči ale svůj hlas mohli odevzdat již krátce po 5:00, kdy se otevřela místnost na amsterdamském mezinárodním letišti Schiphol.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Volby v nizozemském Scheveningenu

V Nizozemsku se hlavně čeká, jak dopadne strana Fórum pro demokracii (FvD) novináře Thierryho Baudeta, která při předchozích eurovolbách ještě neexistovala. Podle posledního průzkumu veřejného mínění by mohlo uskupení, které prosazuje referendum o členství Nizozemska v EU, získat až 15 procent hlasů. Stejnou podporu by mohla mít také Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho.

Britské volby ve stínu zpackaného brexitu

Ve čtvrtek se také konají eurovolby ve Velké Británii, protože se v zemi nedokázali shodnout na podobě brexitu, a tak zatím zůstala v EU. Ve Spojeném království se volí 73 europoslanců. Hlasovací místnosti se otevřely v sedm ráno místního času (8:00 SELČ).

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Příprava hlasovacího místa v londýnském Islingtonu

Kvůli tomu, že se konzervativní vládě nepodařilo dosáhnout odchodu z unie na konci března, jak bylo plánováno, k čemuž přispěly valnou měrou neshody uvnitř strany, se očekává, že toryové výrazně oslabí. Podle průzkumu jim dá svůj hlas jen každý pátý volič z těch, kteří je podpořili před pěti lety. Většina z nich dá hlas nově vzniklé Straně pro brexit významného zastánce odchodu z unie Nigela Farage. Ta může podle průzkumů získat podle různých údajů 33 až 37 procent, zatímco konzervativci jen sedm až osm. Očekává se však i oslabení labouristů, kteří by mohli získat okolo 18 procent hlasů, zatímco liberální demokraté asi 16. [celá zpráva]

Pokud ale Británie odejde do konce června z EU britští poslanci v europarlamentu už nezasednou. Vývoj v Británii však nenasvědčuje tak rychlému odchodu, poslanci se staví kriticky k novému vládnímu návrhu zákona o brexitu. [celá zpráva]

Anketa

Chystáte se hlasovat ve volbách do Evropského parlamentu?
Ano
78,2 %
Ne
20,2 %
Nevím
1,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1327 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám