Hlavní obsah

Ukrajinský premiér Hrojsman ohlásil svou rezignaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman oznámil, že ve středu po zasedání vlády podá demisi. Stalo se tak po pondělní inauguraci nového prezidenta Volodymyra Zelenského, který po uvedení do úřadu oznámil rozpuštění parlamentu.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Volodymyr Hrojsman

Článek

„Ukrajinský prezident dnes skládal přísahu. V inauguračním projevu řekl, že by vláda měla odstoupit. Myslím, že víte, že (na Ukrajině podle ústavy) vláda podává demisi nově zvolenému parlamentu, a ne nově zvolenému prezidentovi. Nicméně jsem se za sebe rozhodl podat demisi hned po dalším zasedání vlády ve středu,” řekl Hrojsman podle webu listu Ukrajinska pravda.

„Navrhl jsem prezidentovi a parlamentu, abychom společně vypracovali novou agendu a velice rychle začali přijímat rozhodnutí, které posílí Ukrajinu. Prezident si zvolil jinou cestu. Soudím, že dnešními prohlášeními přijal na sebe veškerou odpovědnost vůči budoucím hrozbám, které jsou na pořadu dne,” dodal premiér.

Agentura připomněla, že premiérovo odstoupení má za následek odstoupení celého kabinetu. Novou vládu má zformovat parlament během 60 dnů, jinak prezident může parlament rozpustit. Mezitím odstupující vláda plní své pravomoci, než začne pracovat nový kabinet.

Vybídl vládu k demisi

Zelenskyj po pondělní inauguracivyzval součansou vládu k odstoupení. „Dovolte mi nyní citovat jednoho amerického herce, který se stal americkým prezidentem: Vláda neřeší naše problémy, vláda je naším problémem,“ prohlásil Zelenskyj.

Vypíchl to, jak často vláda říká, že nemůže nic dělat, a hned se proti tomu vymezil. „To není pravda,“ uvedl. Dodal také, že během dvou měsíců uvolní z funkce ministra obrany, šéfa tajné služby SBU a generálního prokurátora.

Nový prezident se rozhodl rozpustit parlament hned po inauguraci, protože v něm nemá jeho loni založená strana Sluha národa ani jediného poslance a nemohl by tak prosazovat změny, které chce uskutečnit. Navíc chce využít skutečnosti, že nyní je jeho popularita na vrcholu a jeho strana má šanci uspět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám