Hlavní obsah

Rakouský vicekancléř a šéf FPÖ po skandálu s videonahrávkou rezignoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rakouský vicekancléř a šéf rakouské protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache oznámil, že lidoveckému kancléři Sebastianu Kurzovi nabídl svoji rezignaci. Kurz rezignaci přijal. Strache řekl, že skončí také ve funkci předsedy FPÖ. Důvodem je videonahrávka, která byla zveřejněna v pátek v Německu.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Rakouský kancléř Sebastian Kurz (vlevo) a vicekancléř Heinz-Christian Strache

Článek

Strache se na tiskové konferenci označil za oběť akce tajných služeb, jejichž cílem je svrhnout rakouskou vládu. Zároveň se ovšem omluvil za svoje chování na schůzce, která se uskutečnila na španělské Ibize předloni v létě, jen několik měsíců před rakouskými volbami.

„Bylo to typické machistické chování ovlivněné alkoholem,” uznal. Zúčastnil se jí také současný šéf parlamentní frakce FPÖ Johann Gudenus. I on v sobotu oznámil, že se všech politických funkcí vzdává.

Strache také řekl, že ve funkci vicekancléře i stranického šéfa ho nahradí současný ministr dopravy Norbert Hofer, neúspěšný kandidát z posledních prezidentských voleb. Televize oe24 ale už dříve v sobotu uvedla, že kancléř Kurz odmítá, aby v kabinetu vystřídal Stracheho právě Hofer. Kurzovi lidovci si prý přejí předčasné volby.

Foto: Michael Gruber, ČTK/AP

Před budovou kancléřství se sešli demonstranti požadující vypsání předčasných voleb.

Německá média zveřejnila video pořízené před volbami v roce 2017, na němž si Strache domlouval s údajnou příbuznou ruského oligarchy podporu výměnou za zajištění státních zakázek. Video už prověřuje rakouská prokuratura.

Na videonahrávce, kterou zveřejnil německý deník Süddeutsche Zeitung a týdeník Der Spiegel, Strache se svým blízkým spolupracovníkem mluví s údajnou příbuznou jistého ruského oligarchy. Při jednání jde o to, že tato žena by mohla koupit bulvární Kronen Zeitung, nejčtenější deník v Rakousku a jeho prostřednictvím podporovat Stracheho svobodné. Za odměnu by v okamžiku, kdy se FPÖ dostane k moci, získala v Rakousku veřejné zakázky. Nahrávka vznikla na ostrově Ibiza v létě 2017, jen několik měsíců před parlamentními volbami v Rakousku.

V Rakousku spekulují, že léčku na Stracheho nastražil německý satirik Jan Böhmermann. [celá zpráva]

Před sídlem rakouského kancléře se v sobotu sešlo asi 5000 demonstrantů, kteří požadovali nové volby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám