Hlavní obsah

Ruské letectvo mohutně zbrojí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soči

Ruské letectvo si pořídí do roku 2028 76 bojových letadel páté generace Suchoj Su-57. Uvedl to ruský prezident Vladimir Putin na středeční poradě velení letectva. Kontrakt za 170 miliard rublů (zhruba 60 miliard korun), který patří k největším v dějinách ruských vzdušných sil, má být podepsán v nejbližší době, uvedla agentura TASS.

Foto: Sukhoi

Prototyp Su-57 zespoda

Článek

Putin oznámil i nákupy vrtulníků, ale zmínil i nedostatky ruské výzbroje, které se ukázaly v Sýrii.

„V blízké budoucnosti bude uzavřen nákup na komplexní dodávku 76 těchto stíhaček (Su-57) vybavených současnou výzbrojí se zajištěnou pozemní infrastrukturou,“ řekl Putin. „V rámci programu vyzbrojování se nákup plánuje do roku 2028,“ upřesnil prezident termín. V té době budou na nový typ přezbrojeny tři letecké pluky. Podle deníku Kommersant se kontrakt podepíše na letecké výstavě koncem léta.

Putin zdůraznil, že tak masový nákup letadel se v zemi neuskutečnil za posledních čtyřicet let. Zmínil, že k němu přispělo snížení ceny výroby letadel a výzbroje o dvacet procent.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin při setkání s šéfy letectva v Soči

Ruský prezident dodal, že další modernizace letadel je nutná: „V období od roku 2013 do roku 2018 bylo dodáno vojákům přes tisíc nových letadel a vrtulníků. Výsledkem je, že přes 65 procent leteckého parku tvoří moderní stroje.“ Letectvo má tři tisíce letadel.

Nedostatky v Sýrii

Nyní je podle prezidenta nutné začít s pořizováním nejnovější techniky ze sériové výroby. Putin zmínil, že nasazení v ruského letectva v Sýrii ukázalo nedostatky v technickém stavu vrtulníků a letadel i u výzbroje.

Operaci v Sýrii hájil, protože se díky ní podařilo zjistit problémy, které se při testech na polygonech neukázaly

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Bitevní vrtulníky Mil Mi-28N nad Rudým náměstím

Zmínil, že i částečná modernizace pomohla. Když se frontové bombardéry Su-24M vybavily novou avionikou a novým systémem navádění zbraní, několikanásobně se snížila spotřeba klasické i přesné munice. Západ opakovaně kritizoval Rusko, že shazuje velké množství klasických „železných“ nenaváděných bomb.

Putin zmínil i další pokrok při přezbrojování letectva. Uvedl, že v únoru 2018

uskutečnil první let strategický nadzvukový bombardér Tupolev Tu-160 z obnovené výroby, a vyzdvihl i vyzbrojení letadel MiG- 31 hypersonickými střelami Kinžal.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Ruské bombardéry Tupolev Tu-160 a Tu-22M3 na Rudým náměstím

Putin také oznámil, že armáda nakoupí nové bitevní vrtulníky, půjde o sto kusů strojů Mil Mi-28NM a 114 Kamovů Ka-52 za 190 miliard rublů (asi 67 miliard Kč).

„Flotila armádních vrtulníků potřebuje být co nejrychleji operativně vybavena soudobou technikou s vylepšenými charakteristikami a vyzbrojená novými zbraněmi s větším doletem. Proto se do roku 2028 dodá armádě sto kusů modernizovaných Mi-28NM,” uvedl Putin k milům, které byly nasazeny v Sýrii.

Rusko stále jen dohání náskok Západu

Suchoj Su-57 je prvním ruským bojovým letadlem páté generace, který má vlastnosti stealth, a je proto obtížně zjistitelný radary. Typ se zatím testuje, ale už byl vyzkoušen i v Sýrii.

USA ale mají bojové letouny páté generace F-22 Raptor ve výzbroji od roku 2003 a bojově byly nasazeny poprvé v roce 2014 nad Sýrií. Letectvo USAF jich převzalo 187. Američané nyní dodávají bojové letouny páté generace F-35 Lightning II i svým spojencům.

Reklama

Výběr článků

Načítám