Hlavní obsah

Zeman s českou školou ve Vídni nemá pravdu. A ani těch 30 let nesedí, uvedl rakouský list

• Aktualizováno

Český prezident Miloš Zeman neříkal v projevu před krajany v Rakousku pravdu, když nařkl bývalého starostu Vídně Michaela Häupla, že za jeho vedení město nedalo českojazyčné Komenského škole ani šilink. Uvedl to ve středu list Der Standard. Škola jeho redakci prý sdělila, že finanční podporu od radnice dostávala. Deník ještě Zemanovi připomněl, že jeho 30 let v politice taky nesedí.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Miloš Zeman při návštěvě Rakouska.

Článek

„Pane primátore Häuple, podal jsem vám ruku, dal jsem vám vysoké české vyznamenání a myslím si, že vašich 24 let v čele Vídně bylo tomuto městu velice prospěšných, nicméně musím konstatovat, že podle informací, které jsem dostal, Vídeň nedala škole Komenského ani šilink. Takže za to Vám tleskat nebudu,“ prohlásil v úterý Zeman.

Der Standard se školy dotázal, zda je prezidentovo tvrzení správné. Podle odpovědi nikoliv. „Škola od radnice dostávala finanční podporu,“ uvedl deník.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na to na Twitteru reagoval, že informaci o financování české školy poskytla prezidentovi česká velvyslankyně. Tou je Ivana Červenková.

Červenková ČTK sdělila, že před setkáním s krajany Zemanovi řekla, že česká škola nedostává od Vídně žádnou stálou podporu Myslela tím, že peníze nedostává systémově. Ve skutečnosti škola dostala od města jednorázově milion eur (asi 25,7 milionu korun) v roce 2009.

Spolek provozuje ve Vídni školku, školu a gymnázium, hlavní město finančně podporuje v posledních letech školku, škola podle Červenkové peníze systémově nedostává. Uvedla, že celá záležitost je nedorozumění.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) reagoval slovy, že úkolem politiků je rozvíjet vztahy se sousedy a ne známkovat zahraniční politiky.

Třicet let v politice

Häupl byl v čele vídeňské radnice 24 let. Zeman v projevu uvedl, že on je ve vrcholné politice už třicet let. „Vy jste se zachmuřil, pane exprimátore. To máte za to, že tu Komenského školu jste málo podporoval, já jsem upřímný člověk. Víte, proč jsem vydržel třicet let v politice, o šest let déle než Vy? Protože jsem byl vždycky upřímný a nikdy jsem nikomu nelichotil,“ řekl.

Der Standard uvedl, že Zeman byl sice v politice od roku 1990, ovšem mezi lety 2003 až 2013 se stáhl a žádnou oficiální funkci nevykonával.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dlouholetý starosta Vídně Michael Häupl převzal 28. října 2017 od Miloše Zemana státní vyznamenání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám