Hlavní obsah

EU: Brexitu bez dohody se lze vyhnout, ale dlouhý odklad odchodu se musí zdůvodnit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Poté, co britští poslanci v pátek potřetí odmítli dohodu o odchodu spojeného království z EU a v pondělí se neshodli na dalším postupu, roste hrozba brexitu bez dohody. Podle vyjednavače EU Michela Barniera se však dá brexitu bez dohody stále zabránit.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier

Článek

„Odchod bez dohody nebyl nikdy naším přáním nebo zamýšleným scénářem, ale zbytek EU je na něj připraven. Stává se den po dni mnohem pravděpodobnější,“ varoval v úterý ráno vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier.

„Být připraveni na brexit bez dohody neznamená, že nedojde k žádným potížím. Všechno nepůjde hladce... Být připraveni znamená, že všechny předpokládané problémy by měly být na straně EU zvládnutelné," citovala Barniera agentura Reuters.

Pokud ale bude chtít Londýn dlouhý odklad, bude pro to muset předložit jasný důvod, jako je nové referendum, volby či přezkoumání rámce budoucích vztahů, dodal.

Barnier varoval, že dlouhý odklad brexitu za 12. duben s sebou nese „významná rizika pro EU“ a „byla by nutná silná zdůvodnění“ požadavku, aby je EU schválila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám