Hlavní obsah

NE. Británie odmítla dohodu o brexitu i napotřetí

Londýn
Aktualizováno

Britští poslanci v pátek potřetí odmítli návrh dohody o brexitu, který jim předložila ke schválení vláda premiérky Theresy Mayové. Proti dohodě bylo 344 hlasů, podpořilo ji jen 286 poslanců. Poslance ke změně názoru nepřesvědčila ani nabídka premiérky, že rezignuje, když poslanci dohodu schválí. Znamená to, že Spojené království neodejde z EU v noci z 22. do 23. května s dohodou.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Zastánci odchodu Británie z EU před pátečním hlasováním o brexitu

Článek

Předseda Evropské rady Donald Tusk v reakci oznámil že svolává summit EU na 10. dubna, tedy na dva dny před termínem, kdy má Británie odejít  z unie.

Premiérka po hlasování zkritizovala postup parlamentu, který nebyl schopen najít žádnou schodu o otázce brexitu, když odmítl nejen jí nabízenou variantu, ale při středečním jednání i všechny nabízené alternativy a varovala: „Obávám se, že jsme v parlamentu dosáhli mezí procesu.“

Protože nebyla přijata dohoda, padla možnost květnového odchodu z EU, upozornila premiérka: „Termín odchodu je 12. dubna. Zbývá jen 14 dní.“

O dalším postupu se bude jednat, nejpravděpodobnější variantou je odchod bez dohody 12. dubna, nebo delší prodloužení jednání o brexitu, během něhož by si měla Británie ujasnit, jakou podobu odchodu chce. To ale bude znamenat, že se v Británii v květnu budou muset konat volby do Evropského parlamentu.

Předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn položil řečnickou otázku, zda po třetím odmítnutí návrhu premiérka pochopila, že její návrh nemá podporu poslanců. Dodal, že pokud premiérka nechápe, co ji dali poslanci najevo, „musí hned odejít”. Vyzval poslance, aby se při pondělním hlasování o dalším postupu shodli „na lepší dohodě o budoucnosti této země“.

Poté, co nebyla dohoda schválena, propadla se libra k 1,30 dolaru za libru, což je nejhorší kurz od 11. března

Ostrá debata před hlasováním

Hlasování předcházela vyhrocená debata. Generální prokurátor Geoffrey Cox v úvodu diskuse jménem vlády upozornil, že schválení dohody o podmínkách odchodu země z Evropské unie je poslední šancí, jak zajistit odchod s dohodou 22. května.

Podobně se vyjádřila premiérka Theresa Mayová: „Je to poslední příležitost zařídit brexit.“ Upozornila, že pokud nebude dohoda schválena, nastanou dlouhá jednání bez jasného výsledku: „Když nebudeme hlasovat pro dnes, lidé se budou ptát, proč jste nehlasovali pro brexit. Hlasováním pro dohodu o odchodu můžeme dát vzkaz veřejnosti a EU, že Británie drží své slovo.“ Popřela, že i bez politické dohody o budoucím uspořádáním vztahů s EU by to byla dohoda naslepo. Zopakovala, že v případě schválení dohody podá demisi.

Na poslední chvíli se dohodu rozhodlo podpořit několik konzervativců, kteří ji odmítali. Britský ministr pro brexit Dominic Raab, který na protest proti dohodě odstoupil, překvapivě oznámil, že smlouvu nakonec podpoří: „Nemohu připustit další prodloužení (setrvání v EU) a nemohu připustit konání evropských voleb v květnu. Budu hlasovat pro.“

Johnson bude pro

Stejně tak změnil názor bývalý ministr zahraničí Boris Johnson: „Je velmi bolestné hlasovat pro tuto dohodu. Doufám ale, že teď můžeme společně pracovat na nápravě jejích chyb, vyhnout se (irské pojistce) a snažit se zajistit brexit, pro který lidé hlasovali.”

Odmítavý postoj k dohodě však nezměnili ani opoziční labouristé, ani severoirská Demokratická unionistická strana (DUP), na jejíž podpoře je závislá menšinová konzervativní vláda. Důvodem je, že v této části dohody je tzv. irská pojistka, která brání tomu, aby vznikla mezi Irskem a Severním Irskem pevná hranice. To by ale mohlo zabránit úplnému oddělení Británie od EU nebo vést k rozdílnému celnímu režimu v Severním Irsku a ve zbytku Spojeného království.

Tvrdě se do dohody pustil předseda labouristů Jeremy Corbyn, když řekl: „Co je v zájmu konzervativní strany, není v zájmu Británie. Je to špatné pro naši demokracii, špatné pro naši ekonomiku, špatné pro Británii.“ Vyplísnil premiérku, že dohodu v průběhu jednání nekonzultovala s parlamentem.

Reklama

Výběr článků

Načítám