Hlavní obsah

Polsko ukazuje světu, jak se mají vyrábět potraviny, prohlásil prezident

– Varšava

Polský prezident Andrzej Duda při středeční návštěvě polské firmy produkující uzeniny prohlásil, že právě Poláci diktují světu, jak se mají vyrábět zdraví prospěšné potraviny.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polský prezident Andrzej Duda

Článek

„To je polská domácí výroba na nejvyšší světové úrovni,” ocenil Duda firmu. „Světová úroveň je naše úroveň. To my diktujeme světu, jak se mají vyrábět potraviny, které lidskému zdraví prospívají, a ne škodí,” prohlásila hlava státu při setkání s pracovníky firmy u Krakova. Prezidentova slova citovala místní rozhlasová stanice na svém webu.

Z kontextu vyplývá, že prezidentovo prohlášení následovalo po ochutnávce výrobků, které získaly četná ocenění. Hlavní specialita, místní klobása zvaná lisiecká, se těší ochraně Evropské unie.

Firma oficiálně vznikla po pádu komunismu, ale navazuje na odkaz předků, provozujících řeznictví a uzenářství od 50. let minulého století. U rodinného podniku mezitím vyrostl nový moderní závod, který se ale má stále držet tradičních receptur.

Právě „maximálně poctivé zboží” si Duda, provázený chotí a ministrem zemědělství, pochvaloval jako nejlepší nástroj pro dobrou pověst polských potravin. Polská zemědělská produkce se přitom v posledních týdnech potýká se skandálem kolem zpracovávání nemocného dobytka na některých jatkách.

Anketa

Vyhýbáte se masu z Polska?
Ano
90,5 %
Jen některému
0,9 %
Ne
8,6 %
Celkem hlasovalo 8695 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám