Hlavní obsah

Nevycházejte, vyzvala policie po střelbě v Utrechtu. Pátrá po Turkovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Utrecht
Aktualizováno

Nizozemská policie intenzivně pátrá po 37letém Gökmanu Tanisovi, který by měl mít podle dosavadních informací na svědomí střelbu ve městě Utrecht. Muž se měl narodit v Turecku a policie zveřejnila na Twitteru jeho podobiznu. Současně protiteroristický štáb dementoval zprávu o střeleckých incidentech na vícero místech v Utrechtu. Útočník má na svědomí tři mrtvé a pět zraněných.

Záznam: Záběry z místa činu v UtrechtuVideo: AP

 
Článek

„Vycházíme z toho, že útok má teroristický motiv,” uvedl Jan van Zanen, starosta Utrechtu.

Střelec měl uprchnout v červeném voze značky Renault Clio. Agentura AP napsala, že policie vůz už nalezla.

Během pondělního dopoledne zaútočil střelec v tramvaji. První informace hovořily o jednom mrtvém a několika zraněných. Nizozemská televize s odkazem na zdroje z nemocnice uvedla, že se lékaři starají o větší počet těžce zraněných lidí. Starosta nakonec na zvláštní tiskové konferenci zveřejnil počty obětí a zraněných. Střelec má na svědomí tři lidské životy a pět zraněných, z nichž tři jsou v kritickém stavu.

Ve městě a okolí byl zvýšen stupeň teroristické hrozby na nejvyšší.

Foto: Twitter/Politie Utrecht

Kvůli střelbě v Utrechtu policie hledá Turka Gökmana Tanise.

Po střelbě zůstala uzavřená univerzita a studenti byli vyzváni, aby neopouštěli budovy univerzity. Podobnou výzvu směřovala k obyvatelům radnice. Vyzvala je, aby neopouštěli své domovy, napsal server týdeníku Focus.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočník střílel v tramvaji v UtrechtuVideo: Reuters

Zatím není jasný motiv střelby, policie nevyloučila terorismus. „Existují indicie a my s tím musíme počítat, že se jedná o teroristický čin,” uvedl mluvčí utrechtské policie. Případ proto řeší protiteroristická jednotka. Premiér Mark Rutte označil incident za znepokojivý.

„Naše země byla dnes zasažena útokem. Terorismus je útok na naši civilizaci," řekl Rutte. Útok podle jeho slov zasáhl nevinné lidi. Všechny bezpečnostní složky dělají vše, aby chytily pachatele. „Nikdy neustoupíme netoleranci,“ dodal.

Německá policie okamžitě zahájila kontroly na silnicích poblíž hranic s Nizozemskem, zvýšené kontroly jsou také ve vlacích, napsala agentura DPA.

Reklama

Související články

Střelec útočil v Utrechtu, je na útěku

Policie zasahuje v nizozemském městě Utrecht, kde byla ohlášena střelba. Podle svědků střelec zaútočil v tramvaji. Veřejná stanice NOS uvedla, že střelec utekl...

Výběr článků

Načítám