Hlavní obsah

Prezidentská kampaň na Slovensku skončila, favorité jsou tři

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Na Slovensku začalo ve čtvrtek platit moratorium na vedení předvolební kampaně před sobotním prvním kolem prezidentské volby. Nástupce Andreje Kisky v prezidentském úřadě budou voliči vybírat ze 13 kandidátů. Že by někdo už v prvním kole získal přes 50 procent hlasů všech oprávněných voličů a vyhrál, se zdá málo pravděpodobné. Nejspíš tak rozhodne až druhé kolo, které je naplánované na 30. března.

Foto: Martin Mikula, ČTK

Kandidáti na slovenského prezidenta před poslední debatou. Zleva Béla Bugár, Zuzana Čaputová, Štefan Harabin a Marian Kotleba,

Článek

Největší šance na postup do druhého kola mají právnička Zuzana Čaputová (45) a eurokomisař Maroš Šefčovič (52). Překvapit může Štefan Harabin (61), který v kampani varoval před ztrátou suverenity a příchodem muslimských migrantů na Slovensko.

Voleb se může zúčastnit 4,4 milionu voličů a očekává se 50 až 60procentní účast. Že by někdo uspěl už v prvním kole, se neočekává - na vítězství je totiž potřeba získat alespoň 50 plus jeden hlas všech oprávněných voličů.

Foto: Martin Mikula, ČTK

Kandiátka na funkci slovenského prezidenta Zuzana Čaputová

Závěrečná televizní diskuse nepřinesla žádná překvapení. Čaputová zvolila nekonfrontační tón a zdůrazňovala potřebu změny.

„Na Slovensku je objednávka po změně. Lidé jsou zklamaní a frustrovaní, že spravedlnost nefunguje vždy pro všechny a stejně,“ řekla favoritka voleb v debatě ve veřejnoprávním Rozhlasu a televizi Slovenska.

Foto: Martin Mikula, ČTK

Kandiát na funkci slovenského prezidenta Maroš Šefčovič

Šefčovič, který kandiduje s podporou nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie, vyzval k celospolečenskému smíru: „Chci Slovensko sjednocené, které se nebude dělit na dobré a špatné. Naše země si zaslouží více klidu.“

Fašistický Slovenský štát (1939-1945) označil za nejsmutnější kapitolu slovenských dějin a přihlásil se k odkazu Slovenského národního povstání.

Reklama

Výběr článků

Načítám