Hlavní obsah

EU: Musíme se připravovat na brexit bez dohody

– Brusel

Rozhodnutí britských poslanců odmítnout návrh dohody o brexitu zvýšilo riziko odchodu Spojeného království z EU bez dohody. Upozornili na to po hlasování vyjednavač EU Michael Barnier i mluvčí předsedy Evropské rady Donalda Tuska.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Británie odmítla dohodu s EU, hlasovat se bude nyní o brexitu bez dohody. Ilustrační foto

Článek

Poté, co návrh odmítlo 391 britských poslanců a pro bylo jen 242 zákonodárců, Barnier uvedl na Twitteru: „Naše přípravy na odchod bez dohody jsou nyní mnohem důležitější, než byly kdy dříve.“ Dodal, že EU udělala vše, co mohla, aby pomohla schválení návrhu dohody. „Slepá ulička ale může být vyřešena jen ve Spojeném království,“ dodal.

Také mluvčí Donalda Tuska podle AFP varoval, že odmítnutí dohody britskými poslanci jen 17 dní před datem odchodu z Unie výrazně zvýšilo pravděpodobnost brexitu bez dohody.

„Litujeme výsledku večerního hlasování a jsme zklamáni, že britská vláda nebyla schopna zajistit většinu pro dohodu o vystoupení, odsouhlasenou oběma stranami v listopadu," napsal podle ČTK v prohlášení pro média Tuskův mluvčí Preben Aaman. I on se domnívá, že řešení musí najít Britové:  ”Pokud existuje řešení stávajícího patu, může být nalezeno jen v Londýně."

EU současně uvedla, že zváží rozumný požadavek Velké Británie na odložení odchodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám