Hlavní obsah

Žluté vesty zahájily pochod Paříží, přidaly se i růžové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

V Paříži v sobotu odpoledne protestují žluté vesty. Je to 17. protestní sobotní akce v řadě. Několik set lidí vyšlo od Vítězného oblouku před polednem a pokračovalo třídou Champs-Elysées. Průvod se v deštivém počasí rozdělil na několik částí. V čele pochodujících šly ženy, z nichž některé na sobě měly růžové vesty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty žlutých vest podpořily i vesty růžovéVideo: AP

 
Článek

Jde o učitelky mateřských škol, které chtějí vlastní akcí vyjádřit nesouhlas s reformou podpory v nezaměstnanosti, která ohrozí mnohé z nich. Jak uvedla stanice France Bleu, tyto učitelky si vybraly za svou vlajkovou barvu růžovou.

Souběžně se koná také pochod žen, které nesly transparent s heslem Rovnost žen a mužů, která není.

Podle médií se zřejmě nepodařilo všechny části průvodu stmelit, jak slibovali organizátoři. Část, v níž byli odboráři a "růžové vesty", se vydala směrem k Lucemburské zahradě a nechala "žluté vesty" za sebou.

Jeden z účastníků pochodu "žlutých" Najeh Farhat znechuceně prohlásil, že organizace je strašlivá. „Spojit se dohromady není špatné, čím víc nás je, tím jsme silnější, to je jisté. Ale cíl našeho boje se nezměnil, naší prioritou je lednice. Až po rovnosti a po tom všem. První je lednice," řekl s odkazem na původní smysl protestů, jímž bylo poukázat na špatnou ekonomickou situaci některých Francouzů.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Demonstranti v Paříži

Protesty se mají konat i jinde ve Francii. V severofrancouzském městě Longuenesse se sešlo dopoledne asi sto lidí. Chtěli zablokovat přístup k tamnímu obchodnímu centru, ale četnictvo je z místa vytlačilo.

Jedna akce se koná i na letišti Roissy. Organizátoři na facebooku radili, aby se lidé na prvním terminálu vmísili mezi cestující a až pak si nasadili vesty. Mají začít tančit a projevit tak protest proti privatizaci skupiny letišť v Paříži. Zatím nejasná je situace na letišti v Beauvais, kde zřejmě zasahuje policie.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Ženy v růžových vestách v čele pochodu

Až do pondělí se mají konat také blokády kruhových objezdů, což by mohlo vyvolat dopravní problémy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám