Hlavní obsah

Žluté vesty znovu demonstrují. Francouzi už jich mají plné zuby

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do ulic Paříže v sobotu opět vyrazili příznivci Hnutí žlutých vest. Protivládní protesty se konají už čtrnáctý týden v řadě a jsou namířeny proti prezidentu Emmanuelu Macronovi. Řada občanů Francie si ovšem myslí, že trvají už příliš dlouho a měly by skončit, píše server France24.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Paříži demonstrují žluté vestyVideo: Reuters

 
Článek

Demonstranti se v sobotu shromáždili u Vítězného oblouku, odkud vyrazili do ulic Paříže. Na rozdíl od minulých týdnů probíhají protesty zatím poklidně. „K Francouzské revoluci došlo už dávno, teď ji Hnutí žlutých vest křísí, protože chceme, aby se moc dostala zpět k lidem. Nebo aby se s námi věci alespoň konzultovali, protože dnes na náš názor nikdo nebere zřetel,“ řekl 70letý důchodce Leo Lapeyrade agentuře Reuters.

Přesto počty demonstrantů každý týden klesají, spoustu obyvatel Francie už navíc protesty obtěžují, jak vyplynulo z průzkumu společnosti Elabe. Podle ní si 56 procent oslovených Francouzů už přeje, aby protesty skončily, protože trvají moc dlouho. Je to o 11 procent více než minulý měsíc.

„Chápu, že někteří lidé toho mají plné zuby, ale my to neděláme jenom pro sebe, myslíme na všechny. Takže jestli už mají demonstrací po krk, jejich chyba. Za nějakých šest měsíců nebo možná dva roky budou šťastní, že jsme protestovali,“ myslí si jedna z účastnic Madeleine.

Lidem vadí vandalství

Žluté vesty ztratily podporu mnoha lidí kvůli ničení, rozbíjení a vandalskému chování. Přesto příznivci hnutí tvrdí, že se nevzdají, dokud nedosáhnou svého. Organizátoři nicméně vybízejí k poklidu a zrazují od agrese. „Kolik mrtvých, zraněných nebo zmrzačených obětí musí na obou stranách ještě přibýt? Pojďme zastavit nepřátelství,“ napsali.

Hnutí žlutých vest vzniklo v listopadu loňského roku v reakci na rostoucí ceny pohonných hmot a bydlení. Přerostlo ovšem v protest proti vládě prezidenta Macrona, po němž demonstranti žádají odstoupení.

Reklama

Výběr článků

Načítám