Hlavní obsah

Od německé hranice vrátili v rámci dohod jen jedenáct migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo na základě dvoustranných dohod o vracení migrantů, kteří už požádali o azyl v jiné členské zemi Evropské unie, vrátili z hranice mezi Bavorskem a Rakouskem pouze jedenáct osob. Vyplývá to z údajů německého ministerstva vnitra, které zveřejnil list Welt am Sonntag.

Foto: Reuters

Kontroly na německo-rakouských hranicích

Článek

List Welt am Sonntag napsal, že z hranice mezi Rakouskem a Bavorskem, přes kterou do Německa přichází nejvíce migrantů, bylo zatím vráceno pouze jedenáct běženců. Devět lidí putovalo zpět do Řecka a dva do Španělska. Nikdo nebyl vrácen do Itálie. Navzdory zářijovému avízu ministerstva vnitra, že dohoda s Itálií bude uzavřena „brzy”, se to podle nynějšího prohlášení zatím stále nepodařilo. „Pokud jde o politický souhlas Itálie, neudálo se dosud nic nového,” informoval mluvčí.

Dohody o vracení migrantů byly jádrem kompromisu, který loni v létě uzavřely německé sesterské strany CDU a CSU, aby odvrátily hrozící rozpad vlády.

Německý ministr vnitra Horst Seehofer loni v červnu pohrozil, že jeho země bude jednostranně od svých hranic vracet všechny migranty, kteří byli předtím zaregistrováni v jiných evropských státech. Kancléřka Angela Merkelová ale odmítala takové jednostranné řešení a trvala na tom, že Německo musí s těmito zeměmi napřed uzavřít o vracení migrantů bilaterální dohody.

Spor Merkelové se Seehoferem o řešení migrační otázky uvrhl v červnu německou vládu do hluboké krize. Řešením se stal kompromis, který obsahoval mimo jiné i požadavek Merkelové na dvoustranné dohody.

Německo následně v srpnu uzavřelo dohodu se Španělskem a s Řeckem. V září pak ministr vnitra Seehofer oznámil, že dohodu uzavřel i s Itálií. Jeho italský protějšek Matteo Salvini to ale o den později popřel s tím, že od Německa očekává více ústupků.

Reklama

Výběr článků

Načítám