Hlavní obsah

Afghánský běženec v táboře u Calais utrpěl újmu, Francie mu musí zaplatit odškodné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Evropský soud pro lidská práva (ECHR) nařídil ve čtvrtek Francii, aby odškodnila afgánského uprchlíka, který byl v táboře u přístavního města Calais vystaven „ponižujícím podmínkám“. Soud svůj verdikt odůvodnil tím, že tehdy 12letý chlapec musel v roce 2016 několik měsíců přežívat v prostředí zcela nevhodném pro děti, což mají na svědomí francouzské úřady, napsala agentura AFP.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Tábor zvaný Džungle u francouzského Calais.

Článek

Provizorní tábor s několika tisíci migranty, kteří usilovali o přesun do Velké Británie, byl vyklizen v říjnu 2016. Krátce předtím se Afghánci podařilo tajně dostat za kanál La Manche.

„Soud není přesvědčen, že (francouzské) úřady udělaly vše, co se od nich důvodně očekávalo, aby podle své povinnosti zajistily ochranu osamoceného nezletilého cizince,“ konstatovali soudci.

Soud pro lidská práva už tehdy Francii nařídil, aby chlapci zajistila vyhovující podmínky, což úřady nerespektovaly. Podle soudu tak nyní Francie musí vyplatit za duševní újmu odškodné 15 tisíc eur (384 tisíc korun).

V táboře přezdívaném Džungle pobývalo v dobách jeho největší vytíženosti na 8000 migrantů, především ze Súdánu, Afghánistánu či Eritreje. Tábor byl zlikvidován zhruba půl roku poté, co se zmíněnému afghánskému mladíkovi podařilo dostat se do Velké Británie.

Francie rázně likviduje pokusy o obnovu tábora.

Reklama

Výběr článků

Načítám