Hlavní obsah

Zeman varoval před štěpením NATO, obhajoval i misi v Afghánistánu

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek na summitu devíti zemí střední a východní Evropy, které patří k východnímu křídlu Severoatlantické aliance, varoval před jejím štěpením NATO. Organizace podle něj musí zůstat jednotná.

Foto: David W Cerny, Reuters

Košické jednání představitelů devíti východních států NATO.

Článek

Jednání představitelů Česka, Slovenska, Bulharska, Estonska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Polska a Rumunska se účastní i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

„Nerozdělujme NATO na východní či jiná křídla. NATO musí zůstat celistvé a jednotné,“ citoval na Twitteru Zemana šéf jeho zahraničního odboru Rudolf Jindrák.

Zeman, který v Košicích zastupuje ČR, podle mluvčího Jiřího Ovčáčka hovořil i o nebezpečí, které by mohl představovat odchod vojsk z Afghánistánu. Varoval před další vlnou terorismu a vyslovil pochybnosti o jednáních s hnutím Tálibán.

Tématem summitu je především situace v Evropě a boj proti dezinformacím a kybernetickým hrozbám.

Podle slovenského prezidenta Andreje Kisky je o obraně a bezpečnosti třeba hovořit v době míru, aby země byly připraveny na případný konflikt.

Foto: NATO, ČTK

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg (vlevo) a slovenský prezident Andreja Kiska

„Možná jsme zapomněli, že před pěti lety hrozila na Ukrajině válka. Tehdy by se každý občan ptal, zda jsme připraveni a zda jsme investovali do naší obrany,“ uvedl Kiska, který se ještě před začátkem summitu setkal se Stoltenbergem.

„Diskutovali jsme o potřebě vysvětlovat našim občanům, jak je důležité investovat do naší obrany. Zajistit ochranu občanů je základním úkolem státu. Naši občané si dokážou zajistit mnoho věcí sami, ale obranu musí zabezpečit stát,“ řekl Kiska.

Reklama

Výběr článků

Načítám